PSZÁF: A díjhirdetést és a banki díjak módosítását figyelemmel kell kísérni!

Augusztus 1-jétől megváltozott a pénzügyi szervezetekre kivetett tranzakciós illeték mértéke, amelynek áthárítása révén a szerződésekben kikötött díjak, költségek mértéke emelkedhet – hívja fel a figyelmet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

 

 

 

A felügyelet a honlapján közzétett tájékoztatóban ismerteti: a készpénzfelvétel, kártyás vásárlás, átutalás és egyes további fizetési műveletek után 2013. január 1-jétől a pénzügyi szervezeteknek tranzakciós illetéket kell fizetniük, melynek mértéke 2013. augusztus 1-jétől megváltozott.

Az illetéket a pénzügyi szervezetek kötelesek megfizetni, lehetőségük van azonban arra, hogy azt – a szigorú törvényi feltételek betartása mellett – díjaik, költségeik emelésével az ügyfelekkel szemben érvényesítsék, azaz a fogyasztókra terheljék át.

A díjak, költségek emelésére akkor van lehetőség, ha a szerződés a módosítás feltételeit tartalmazza, és e feltételek között szerepel a jogszabályváltozás, a pénzügyi szervezetet terhelő közteher áthárítása, továbbterhelése miatti egyoldalú szerződésmódosítás lehetősége.

A PSZÁF a tájékoztató szerint kiemelt figyelemmel kíséri a piaci szereplők díjemelési gyakorlatát. Ennek eredményeként a közelmúltban több jogszabálysértő intézménnyel szemben alkalmazott jogszerűtlen díjmódosítás miatt fogyasztóvédelmi szankciót, és egyben kötelezte az érintett intézményeket, hogy a jogtalanul beszedett díjakat fizessék vissza az ügyfeleknek.

Fontos, hogy az ügyfelek tisztában legyenek azzal, hogy a tranzakciós illeték áthárítása révén a szerződéseikben kikötött díjak, költségek mértéke emelkedhet – írja a PSZÁF. Ennek kapcsán felhívja a figyelmet arra: a pénzügyi szervezeteknek az ügyfél számára egyoldalú kedvezőtlen szerződésmódosítás előtt 2 hónappal értesíteniük kell őt a díjmódosulásról, illetve 15 nappal a hatályba lépés előtt hirdetményben kell közzétenniük a módosított díjakat.

A díjhirdetést és a díjak módosítását figyelemmel kell kísérni! – figyelmeztet a PSZÁF. Érdemes a díjak mértékét összehasonlítani más szolgáltató termékeivel és azok kondícióival. Ebben a fogyasztók segítségére lehet a PSZÁF honlapján található bankszámlaválasztó program, amely a mindenkor aktuális díjakat tartalmazza. Aki nem fogadja el a díjmódosítást, a szerződést díjmentesen felmondhatja.

A felügyelet felhívja a figyelmet arra is, hogy a bankolási szokásokhoz jobban illeszkedő feltételek esetén éves szinten akár több ezer forintot is meg lehet takarítani. A PSZÁF bankváltásról szóló kiadványa ismerteti a bankváltás folyamatát és hasznos tippeket ad ahhoz.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.