Mesterházy: a magyarságot fenyegetik Basescu mondatai

Mesterházy Attila visszautasítja Traian Basescu román államfő hétfői mondatait, amelyek az MSZP elnökének értékelése szerint a magyarságra nézve nyíltan fenyegetőek, lekezelőek.

 

 

 

Az MSZP elnök-frakcióvezetője minderről az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében írt, arra reagálva, hogy a román elnök hétfőn a székelyföldi Marosfőn kijelentette: Magyarország az “instabilitás tűzfészkévé” vált a kisebbségi kérdésben, Budapest politikája pedig nehézséget okoz a térség azon országainak, amelyekben magyar kisebbség él.

Az ellenzéki képviselő szerint Traian Basescu “magyarellenes kirohanása” egyértelműen jelzi a Fidesz “határon túli politikájának kudarcát”.

“Orbán Viktor egyik legfontosabb jobboldali szövetségese és barátja olyan fenyegető, kioktató és lekezelő nyilatkozatot engedett meg magának, amely az európai politikai kultúrában elfogadhatatlan és ellentétes mindkét nemzet érdekeivel” – közölte Mesterházy Attila.

Szerinte előre látható volt, hogy zsákutcába vezet a nacionalista politika, a határon túli magyarság megosztására tett kísérletek, a magyar belpolitikai ellentétek exportálása és mindezek olyan fegyvert adnak a nacionalista jobboldali politikusok kezébe, amely alkalmas a magyarellenes feszültségek felszítására.

“Itt az ideje, hogy az állandóan konfliktust kreáló, ellenségképet kereső, más népeket lenéző, agresszív politikát felváltsa a józan, felelős hazafiságra épülő, egymás iránti tiszteleten és párbeszéden alapuló nemzetpolitika” – fogalmazott az MSZP elnöke, hozzátéve: pártja elutasít minden olyan nacionalista, populista megnyilvánulást, amely veszélyezteti a Magyarország és Románia közötti jószomszédi kapcsolatokat, és a romániai magyar közösség érdekét.

Mesterházy Attila szerint az MSZP továbbra is konstruktív párbeszéddel, a jószomszédi viszony erősítésével és a határon túli magyar szervezetek belügyeibe való be nem avatkozás politikájával kívánja szolgálni a magyar érdekeket.

“Elvárom, hogy a kialakult, valós konfliktushelyzetben (…) Orbán Viktor miniszterelnökként és a néppárti Fidesz elnökeként is tegyen határozott és felelős politikai lépéseket a helyzet rendezésére, hogy az erdélyi magyarság érdekei ne sérülhessenek” – hangsúlyozta Mesterházy Attila, aki egyúttal határozottan visszautasította Basescu elnök “magyarságot nyíltan fenyegető, agresszív, kioktató és lekezelő mondatait”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.