Vona nyílt levele a román politikusokhoz

A Jobbik elnöke szerint a román sajtó teljesen elferdítette a székelyföldi Borzonton, szombaton elmondott beszédének tartalmát. Vona Gábor szerint toleranciára és a szükséges jogok kölcsönös biztosítására van szükség a magyar-román szövetségesi viszonyhoz.

 

 

 

Az ellenzéki politikus erről a román politikusoknak címzett nyílt levelében ír, amelyet az MTI-hez is eljuttatott hétfőn, azt követően, hogy hétvégi beszéde miatt több román politikus is fellépést szorgalmazott vele és pártjával szemben.

A Jobbik vezetője úgy fogalmazott, hogy a “beszédem tartalmát teljesen elferdítő sajtó”, az erre “hisztérikusan rálicitálók” jól láthatóan nem a valóságra kíváncsiak, csupán botrányt akarnak. “Azt a hamis képet akarták mutatni a nagyvilágnak, hogy a békés román politikát mennyire zavarja az agresszív magyar politika” – folytatta Vona Gábor, hozzátéve, ennek oka szerinte a román politikusok rossz lelkiismerete, amiért az erdélyi magyarság jogi törekvéseit rendre méltatlan módon akadályozzák.

A táborban történteket felidézve Vona Gábor arról írt, hogy egy újságírói kérdésre válaszolva elmondta: akkor is vállalják a magyar érdekek képviseletét, ha az a román állammal történő konfliktussal jár.

A Jobbik elnöke szerint a román sajtó ebből azt kreálta, hogy hadat üzent Romániának. “Kérdezem Önöktől, ha a román emberek jogaiért Önöknek vállalni kell a konfliktust egy másik állammal, akkor nem ugyanazt a választ adják-e, mint amit én adtam? Ugye, hogy igen? Akkor mire ez az egész hisztéria?” – kérdezte Vona Gábor.

A politikus hangsúlyozta, a székelyföldi rendezvényen arról is beszélt, hogy a Jobbiknak “semmi baja” a román emberekkel, nem ellenük vannak, hanem a magyar emberekért. “Sőt, továbblépve arról is beszéltem, hogy ha a kisebbségi kérdést meg tudnánk oldani, akkor észrevennénk, hogy az összes problémánk, ebből következően a jövőnk is közös” – fűzte hozzá Vona Gábor, megjegyezve: “ha képesek lennénk a toleranciára, egymás megértésére és a szükséges jogok kölcsönös biztosítására, akkor képesek lehetnénk egymásban nem az ellenséget, hanem a szövetségest meglátni”.

“Az én lelkiismeretem tehát tiszta, állok elébe a vitának, vállalom bárkivel a szembesítést” – hangsúlyozta, azt kérve a román politikusoktól, hogy borzonti beszédét teljes terjedelmében és vágatlanul közöljék azokban a televíziókban, rádiókban és újságokban, “amelyekben korábban az elferdített hazugságok megjelentek”.

Bogdan Diaconu román kormánypárti képviselő egy nappal Vona Gábor kijelentései után a Jobbik elnökének nemkívánatos személlyé nyilvánítását és kitoloncolását, valamint pártja romániai betiltását kezdeményezte. A román külügyminisztérium ezt követően ugyancsak még vasárnap határozottan elítélte a borzonti táborban elhangzottakat és a magyar kormány elhatárolódását kérte a Jobbik álláspontjától.

A magyar külügyi tárca erre reagálva még aznap azt közölte, hogy a Jobbik ellenzéki párt, amely nem vesz részt a magyar kormányzat munkájában, és nem is osztozik annak felelősségében. Hangsúlyozták továbbá, hogy a magyar kormány elkötelezett a magyar–román stratégiai partnerség alapelvei mellett és célkitűzései iránt.

Traian Basescu román államfő hétfőn arról beszélt, hogy Magyarország az “instabilitás tűzfészkévé” vált a kisebbségi kérdésben, Budapest politikája pedig nehézséget okoz a térség azon országainak, amelyekben magyar kisebbség él.

Vasile Blaga, a román Demokrata Liberális Párt (PDL) elnöke, a legnagyobb ellenzéki erő vezetője hétfőn Vona Gábor Romániába való beutazásának megakadályozása mellett foglalt állást.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.