MNB: csökkentek a költségvetés betétei

Az előző hónap végi IMF-hiteltörlesztések áthúzódó hatása miatt júliusban csökkent a központi kormányzat jegybanknál elhelyezett betétállománya, de csökkent a nemzeti bank külföldi követelésállománya és a bankrendszer likviditása is – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikai mérlegének hétfőn közzétett előzetes adataiból.

 

 

A költségvetési betétek július havi napi átlagos állománya 209 milliárd forinttal csökkent a múlt hónapban miután júniusban 490 millió euró IMF-hiteltörlesztés volt esedékes. A kormányzat jegybank betéteinek hó végi záróállománya 74,3 milliárd forinttal apadt júliusban miután a 87,6 milliárd forintnyi betétkivétet 13,3 milliárd forint átértékelődési nyereség mérsékelte.

Az MNB külföldi követeléseinek átlagos állománya 214 milliárd forintnak megfelelő összeggel alacsonyabb volt júliusban, mint az előző hónapban, a hó végi 10 390 milliárd forintos értéke azonban meghaladta a június végit, mert a 124 milliárd forint tranzakciókból eredő csökkenést 143 milliárdos felértékelődés ellensúlyozott. (Júliusban a forint 4,9 forinttal 1,6 százalékkal gyengült az euróhoz képest.)

Az MNB áprilisban bejelentett növekedési hitelprogramjának harmadik pillére keretében indult új eurólikviditást nyújtó devizacsere tenderrel 40,8 milliárd forintnyi kötelezettségállománya keletkezett a jegybanknak a múlt hónapban.

A bankrendszer forintlikviditásának csökkenését a kéthetes MNB kötvények havi átlagállományának 60 milliárd forintos csökkenése jelezte, amit csak némileg tompított az egynapos hitelintézeti betétek 19 milliárdos növekedése. A kéthetes kötvényekből a külföldiek is 40 milliárd forinttal kevesebbet tartottak júliusban, mint az előző hónapban.

A bankrendszer MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege csak 5,8 milliárd forinttal haladta meg a tartalékkötelezettség 433,5 milliárd forintos szintjét.

 

 

 

MSZP: költséges kommunikációs blöff az idő előtti visszafizetés

 

Költséges kommunikációs blöffnek tartja az MSZP az IMF-hitel idő előtti visszafizetését.

Burány Sándor országgyűlési képviselő hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány kommunikációs célból egy olcsó hitelt drágábbra cserél. A költségvetés több mint tízmilliárd forintot nyerhetett volna azzal, ha az ország a tervezett ütemezéssel fizeti vissza a Nemzetközi Valutaalaptól 2008-ban felvett kölcsönt – fűzte hozzá.

Az MSZP-s politikus szerint a kormány ezzel a “költséges hazugsággal” el akarja terelni a figyelmet arról, hogy az államadósság – a magánnyugdíjvagyon felhasználása ellenére – kétezermilliárd forinttal több, mint a kormányváltáskor volt, illetve hogy a központi költségvetés hiánya hét hónap elteltével elérte az egész évre tervezettet. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a lakossági hitelállomány egy hónap alatt 91 milliárd forinttal nőtt.

Az Államadósság Kezelő Központ hétfőn utalta át az IMF-hitel még fennmaradt részét. A 2,15 milliárd euró értékű tartozást 3 devizanemben – dollárban, euróban és angol fontban – fizette ki a magyar állam.

 

 

Jobbik: új hitel kellett az IMF-hitel visszafizetéshez

 

A Jobbik szerint szomorú és rossz gyakorlat, hogy a kormány egy újabb hitel felvételével fizette vissza az IMF-hitel fennmaradó részét – jelentette ki Volner János hétfőn, Budapesten újságírók előtt.

Az ellenzéki politikus arra reagált, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hétfőn átutalta az IMF-hitel még fennmaradt részét. A 2,15 milliárd euró (1,9 milliárd SDR) értékű tartozást 3 devizanemben – dollárban, euróban és angol fontban – fizette ki a magyar állam.

Volner János szerint ezzel semmi más nem történt, minthogy a kormány a korábbi amerikai dollárban kibocsátott államkötvényekből származó bevételből – vagyis egy másik hitelből – fizette ki a korábbi tartozását.

Az ellenzéki párt szerint “túl nagy változás ezzel nem történt”, mindössze annyi, hogy az államkötvények kamatai magasabbak, mint az IMF-hitelé volt.

 

 

 

Fidesz: a magyar emberek teljesítményét dicséri az IMF-hitel visszafizetése

 

A Fidesz szerint a “bukott baloldal” alkalmatlansága miatt kellett Magyarországnak felvennie az IMF-hitelt, a visszafizetés azonban már a magyar emberek és az új kormány teljesítményét dicséri.

Ezt Zsigó Róbert, a kormánypárt szóvivője mondta hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján arra reagálva, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hétfőn átutalta az IMF-hitel még fennmaradt részét. A 2,15 milliárd euró (1,9 milliárd SDR) értékű tartozást 3 devizanemben – dollárban, euróban és angol fontban – fizette ki a magyar állam.

A politikus úgy fogalmazott, minden magyar ember büszke lehet arra, hogy a kormány hétfőn a legutolsó fillérig visszafizette a Gyurcsány-Bajnai-kormányok által felvett hitelt.

Szerinte mindez annak bizonyítéka, hogy Magyarország képes saját erőből, külső segítség nélkül is megállni a helyét, míg más országok továbbra sem boldogulnak és kénytelenek az IMF-hez fordulni, amivel még kiszolgáltatottabbá válnak.

Kiemelte, három éve még Görögországgal egy lapon említették Magyarországot, ami nem is volt csoda, hiszen a “bukott baloldal szélsőséges és veszélyes” gazdaságpolitikája egyet jelentett a jövő felélésével.

Miközben a Gyurcsány-Bajnai-kormányok  megszorításokkal teli politikáját választó Görögország újabbnál újabb mentőövekre szorult, addig a 2010-ben alakult új magyar kormány gazdaságpolitikájával talpra állította az országot, amely egyre több területen teljesít jobban – mondta Zsigó Róbert.

A fideszes képviselő szólt arról is, hogy a baloldal bár erkölcsileg csak 2010-ben bukott meg, az “IMF-hitel nélkül azonban már 2008-ban elsöpörte volna őket az igazság” és kiderült volna, alkalmatlanok a kormányzásra. Zsigó Róbert szerint ugyanis a Gyurcsány-Bajnai-kormányok hitel nélkül képtelenek lettek volna fizetni a nyugdíjakat, a közszférában dolgozók bérét és a szociális ellátásokat.

Az IMF-hitelhez tehát a “bukott baloldal” szélsőséges politikája vezetett, mivel “saját zsebükön kívül legfeljebb a multik és a bankok zsebét tömték, a magyar családokét soha, a közpénzeket elherdálták, ellopták, alkalmatlanságukat pedig hitelekkel leplezték” – fejtette ki álláspontját a kormánypárt szóvivője.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a “bukott baloldal” mosta kezét és “egy fillért sem fizetett meg” az IMF-hitelből, az ugyanis a magyar embereket és a 2010-ben hivatalba lépett kormányt terhelte. A baloldal miatt kellett visszafizetni az IMF-hitelt, de a kormány nem értük, hanem a magyar családokért, fiatalokért, idősekért és vállalkozásokért tette ezt – húzta alá Zsigó Róbert.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.