Vona kitoloncolását, a Jobbik betiltását kezdeményezik Romániában

Vona Gábor nemkívánatos személlyé nyilvánítását és kitoloncolását, a Jobbik romániai betiltását kezdeményezi Bogdan Diaconu román kormánypárti képviselő a Jobbik elnökének a borzonti EMI-táborban tett szombati kijelentései miatt.

 

 

Az Adevarul című bukaresti napilap internetes oldalán még szombaton közölt véleménycikkében a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Bogdan Diaconu Vona Gábornak a román lapokban tág teret kapott kijelentést kommentálja, amely szerint ha a magyar érdek csupán a Romániával való konfliktus árán képviselhető, akkor a konfliktust is vállalni kell.

A cikkben "Vona Gábor Magyaország új Hothyja akar lenni!" képaálírással megjelent kép

“Megéltük, hogy egy magyarországi náci párt vezetője paramilitáris csapatokkal körülvéve háborúra uszít bennünket a saját országunkban” – fogalmazott a képviselő, aki nyilvánosan szólította fel a román külügyminisztériumot, hogy nyilvánítsa nemkívánatossá Vona Gábor személyét, és egyszer s mindenkorra tiltsa be Románia területén a Jobbikot.

A képviselő kijelentette, olyan törvényt kezdeményez, amely a külföldiek románellenes megnyilvánulásait azonnali nemkívánatossá nyilvánításukkal büntetné, és amely betiltana minden olyan megnyilvánulást, tábort, összejövetelt, amelyek érintik a román alkotmány első cikkelyét.

Az alaptörvény e cikkelyében egységes és oszthatatlan, szuverén és független nemzetállamként határozza meg Romániát.

A román külügyminisztérium vasárnap közleményben pontosította: a nemzetközi egyezmények értelmében csak a diplomata státussal rendelkező személyek nyilváníthatók nemkívánatosaknak (persona non gratának). A minisztérium közölte: előzetes elemzése értelmében az etnikai alapú gyűlöletkeltés és az erőszakra való uszítás a köztörvényes bűnözés kategóriájába tartozik. Ez ellen az állam a rasszista, xenofób szervezetek működését, szimbólumainak a használatát, valamint az emberiesség elleni bűntettek elkövetőinek a kultuszát tiltó jogszabály alapján járhat el – közölte a román külügyminisztérium.

Egy korábbi közleményében a bukaresti külügyi tárca elítélte a borzonti táborban szombaton elhangzott kijelentéseket, s a magyar kormánytól is elvárja, hogy elhatárolódjon a Jobbiknak a táborban kifejtett álláspontjától.

Vona Gábornak az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) egyesület által szervezett borzonti táborában tett kijelentéseit valamennyi jelentős román napilap idézte. A Romania Libera beszámolója címébe azt emelte ki, hogy “A Jobbik hadat üzen Romániának”, a Jurnalul national Vona Gábornak azt a kijelentését emelte be beszámolója címébe, hogy “Nem mondunk le Trianon érvénytelenítéséről”.

A Gandul.ro portál helyszíni tudósításának azt a címet adta, hogy “A székely jacuzzi erősebb, mint a Jobbik elnökének a tanítása”. A cikkíró megállapítása szerint a táborba gyűlt fiatalok számára fontosabb volt a szórakozás, mint a politikai tárgyú előadások hallgatása.
http://adevarul.ro/news/politica/vona-gabortrebuie-declarat-persona-non-grata-partidul-sau-interzis-peteritoriul-romaniei-1_520679abc7b855ff56c47f9e/index.html
http://www.romanialibera.ro/actualitate/europa/jobbik-declara-razboi-romaniei-309690.html
http://jurnalul.ro/stiri/politica/nu-vom-renunta-la-ideea-anularii-trianonului-avertizeaza-presedintele-jobbik-in-harghita-649528.html
http://www.gandul.info/reportaj/cum-au-petrecut-extremistii-maghiari-in-tabara-din-harghita-jacuzzi-ul-secuiesc-mai-tare-decat-invataturile-sefului-jobbik-11242337

facebook:

1 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.