A Budaörsi Városi Régészeti Múzeum standja a Szigeten

Fizikai és kémiai kísérletekkel, szószövőszékkel vagy papírléghajó-készítéssel is próbálkozhatnak a 2013-as Sziget fesztivál Múzeumi negyedének látogatói, akiket tizenöt intézmény sátrai várnak a Fidelio KultúrZóna melletti helyszínen. Közöttük megtalálhatják a Budaörsi Városi Régészeti Múzeum standját is.

 

 

Az idei Weöres Sándor-emlékévre utal a száz éve született költő szabad versalkotási technikáját idéző szószövőszék: a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) standján felállított, angol, illetve magyar nyelvű szerkezeteken szótüskék és jelentéssel bíró, színes fonalak segítségével “írhatnak” közös verset a fesztiválozók.

A PIM sátrának falán egy mini fotókiállítás kapott helyet Az író is ember címmel. Az archív felvételekről a strandoló Kosztolányi, a cowboyként pózoló Karinthy, a síelő Babits vagy a napozó Móricz néz a betérőkre, akik hat nyelven oldhatnak meg irodalmi és nyelvi kvízeket, valamint stencillel az Olvasni szexi vagy a Reading rocks feliratokat is ráfújhatják pólóikra.

Népszerű a stencil a Mai Manó Ház – Magyar Fotográfusok Háza sátrában is, ahol olyan ikonikus képek sablonjai hozzáférhetők, mint például a Robert Capa által a spanyol polgárháborúban készített, A milicista halála című fotóé. Capa-reprodukciókért sem kell messzire menni: a Magyar Nemzeti Múzeum standja az intézmény szeptemberben nyíló, Robert Capa – A játékos című kiállítására építi szigetes programját.

Elsősorban a most futó, Monet, Gauguin, Szinyei Merse, Rippl-Rónai – Impresszionista és posztimpresszionista remekművek című tárlathoz kapcsolódik a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria közös sátrának kínálata.

A látogatók luftballon és papír segítségével készíthetnek például a Szinyei Merse által lefestetthez hasonló léghajót, Monet Vízililiomaira emlékeztető textilvirágokat hímezhetnek gyűrűre, vagy akár Egon Schiele stílusában is megrajzolhatják egymás portréját egy átlátszó műanyag lapon.

Az Iparművészeti Múzeum is a betérők kézügyességére alapoz: papírfonóműhelyében fülbevalók, karkötők, kitűzők, könyvjelzők és brossok egyaránt készülnek.

A Budaörsi Városi Régészeti Múzeum standja a régmúlt világába kalauzolja el a fesztiválozókat. Fapuzzle-okon kirakható Pannonia provincia vagy a Római Birodalom térképe, egy oktatótábla segítségével elsajátítható a rovásírás, míg a honfoglalás korát egy pontosan rekonstruált és berendezett nemezsátor idézi fel.

Kémiai és fizikai kísérletekkel, interaktív bemutatókkal várja a látogatókat a Mobilis Győr – A Felfedezések Háza standja, ahol kiderül, hogyan működik a Cartesius-búvár, vagyis magneto-hidrodinamikus elektrogravitátor, milyen egyszerű anyaggal lehet színteleníteni a jódot, vagy hogy miként hozható létre tűztornádó. A Mobilis sátrában a kísérletező kedvűek felhőt és folyékony szén-dioxidot is készíthetnek, a bátrabbak pedig némi szárazjég segítségével rakétát is fellőhetnek az égre.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.