Nemzetközi tervpályázat és utazó kiállítás a Rubik-kocka 40. születésnapjára

Nemzetközi építészeti tervpályázatot írnak ki a magyar találmányokat bemutató interaktív kiállítási központra 2014-ben, a Rubik-kocka feltalálásának 40. évfordulójára, Rubik Ernő 70. születésnapjára, emellett elindul a kocka világát bemutató utazó kiállítás is – közölte Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos szerdán a Sziget fesztiválon.

 

 

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy stratégiai együttműködést kötöttek a Sziget és a Rubik-projekt szervezői. A fesztiválon, a Logikai játékok sátrában például kockakirakó-versenyt rendeznek, a vasárnapi döntő győztese kiutazhat másodmagával a 2014-ben New Jerseyben nyíló Rubik-világkiállításra.

Szép Fruzsina, a fesztivál programigazgatója kiemelte: a tízéves Logikai játékok sátra népszerű helyszínnek számít a Szigeten. Az együttműködés részeként az idén és jövőre is hangsúlyos megjelenést kap a fesztiválon a kocka.

Fürjes Balázs felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Rubik Ernő korábban együttműködési megállapodást írt alá; ebben a kormány vállalta, hogy egy Rubik-kocka ihlette épületben állít emléket a magyar szellemi teljesítményeknek.

A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy Magyarországon a 19. század óta nem írtak ki olyan építészeti tervpályázatot, amelyen a világ vezető tervezőirodái vettek részt és amely utána meg is valósult. Szerinte a tervezett épület a legnagyobb építészek számára is kihívást jelent. Az épület a magyar találmányok, tudomány otthona lesz, kiállítóhely mellett egy inkubátorház is, ahol fiatal kutatók, innovatív vállalkozások kapnak helyet, infrastruktúrát.

Az MTI kérdésére elmondta, hogy kétfordulós pályázatot terveznek, amelyből a második meghívásos lesz. Szerinte a legnagyobb sztárépítészeket csak így lehet megnyerni az ügynek. A tervpályázat eredményeit a 2014-es Szigeten is kiállítják majd.

A kormánybiztos szerint a Hudson folyó partján, a Szabadság-szobor mellett található Liberty Science Centerben nyíló Rubik-világkiállítás a tudomány, a technika, a művészet és a kocka közötti összefüggésekre helyezi a hangsúlyt, a találmány inspirálta innovációkra, emellett bemutatja a nemzetközi “Kocka-közösséget”, látható lesz például a világ legdrágább, egymillió dollár értékű Rubik-kockája is, amely gyémántokkal van kirakva. Az interaktív, 600 négyzetméteres tárlat hét év alatt utazza körbe a világot a Google együttműködésével, a kiállítás a világ vezető tudományos és művészeti központjaiban lesz látható.

Radnai Péter újságíró, ötletgazda az elmúlt évszázad legsikeresebb marketingtermékének, a magyar szellemi kreativitás legfontosabb szimbólumának nevezte a Rubik-kockát, amelynek jelentőségét szerinte az is mutatja, hogy gyakran felbukkan filmekben, kiállításokon is. Felidézte, hogy a kiállítóközpont gondolatát először épp a Szigeten osztotta meg barátaival, azóta a projekt mögé “soha nem látott” civil közösség sorakozott fel. A Kocka-ház előkészítésében részt vevő tanácsadó testület tagja például Gerendai Károly, a Sziget főszervezője, Lackfi János író, Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Mérő László matematikus, Kopek Gábor, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora és Daniel L. Goroff, a Harvard Egyetem matematikaprofesszora is.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.