Három olajfestményt égetett el a rotterdami festményrablás egyik gyanúsítottja Romániában

Legalább három olajfestményt égetett el az a nő, aki az egyik gyanúsítottja a tavalyi rotterdami festménylopási ügynek – derül ki a román történelmi nemzeti múzeum keddi közleményéből.

 

 

 

A dokumentum a múzeum szakértői vizsgálatának eredményét ismerteti. A bukaresti múzeum szakemberei megvizsgálták azokat a hamumaradványokat, amelyeket a rendőrség az egyik gyanúsított édesanyjának a lakásán találtak. A hamu abból a kályhából származik, amelyben a nő állítólag elégette a festményeket.

A szakértői vizsgálat azonban nem tudta megállapítani, hogy milyen festmények váltak a tűz martalékává. A román múzeum szakemberei csak annyit közöltek, hogy legkevesebb három darab, vászonra festett olajfestményről van szó.

A homályt növeli, hogy időközben a nő is megváltoztatta vallomását. Kijelentette: a nyomozás megtévesztése céljából állította, hogy elégette a festményeket, ezért a hatóságok ezzel a lehetőséggel is számolnak.

A három gyanúsított, valamint a festmények eladásában később segédkezni próbáló férfi és a nő ellen július közepén emelt vádat a román szervezett bűnözés elleni ügyészség. A vádhatóság januárban vette őrizetbe őket, az ellenük indított per augusztus közepén kezdődik a román fővárosban.

A vádirat szerint a három férfi a rotterdami műcsarnokból hét nagy értékű – 18 millió euróra bebiztosított – festményt lopott el, egyebek között Picasso, Matisse, Monet és Gauguin műveket. A festményeket azóta sem sikerült megtalálniuk a hatóságoknak. A rotterdami Műcsarnokban végrehajtott betörés volt az utóbbi évek egyik legjelentősebb lopása az egész művészvilágban, és az egyik legjelentősebb Hollandia történetében.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.