MSZP: csökkenő fogyasztás, bedőlő vállalkozások

Az MSZP szerint nyomát sem látni a fogyasztás beindulásának Magyarországon.

 

 

 

Józsa István, a szocialista párt frakcióvezető-helyettese hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy álláspontja szerint az Orbán-kormány rosszabbul teljesít, s a tények is cáfolják a fogyasztás beindulását. Mint írta, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb statisztikájában nyomát sem látni annak, hogy a magyar emberek többet költenének, ismét visszaesett kicsit a magyarországi boltforgalom.

Az ellenzéki politikus szerint az egykulcsos személyi jövedelemadó eleve 8-10 ezer forinttal kevesebbet hagy havonta az átlagkeresők zsebében, mint a korábbi, többkulcsos szja. Hozzátette: a 27 százalékos áfa, valamint a bankok és szolgáltatók által a lakosságra hárított megszorítások szintén rosszat tesznek a fogyasztásnak.

A gazdaság továbbra is legfeljebb stagnál, a beruházási kedv pedig továbbra is masszív visszaesést mutat – jegyezte meg Józsa István, hozzátéve: a munkahelyteremtő kisvállalkozások egyre kevésbé képesek talpon maradni, amit az elmúlt három hónapban bedőlt 1500 építőipari vállalkozás is mutat.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese kiemelte: növekedésre, új munkahelyekre esély sincs addig, amíg a cégek ezrével dőlnek be, a beruházások pedig nem nőnek, hanem csökkennek Magyarországon. Közölte: pártja továbbra is úgy véli, hogy a gazdasági növekedést a kormány és a jelenlegi gazdaságpolitika cseréjével lehet majd elérni.

A KSH hétfői közleménye szerint a két előző hónap növekedése után júniusban csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbihoz képest. A naptárhatástól megtisztított adatok szerint a forgalom 0,4 százalékkal maradt el a tavaly júniusitól, a kiigazítatlan nyers adatok szerint 0,9 százalékos volt a csökkenés.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.