Roma holokauszt – Országszerte megemlékezéseket tartanak pénteken az emléknapon

A holokauszt roma áldozatairól emlékeznek meg pénteken országszerte. Történészek több tízezerre teszik azoknak a magyarországi romáknak a számát, akik a holokauszt áldozataiként koncentrációs táborokban haltak meg a második világháború idején.

 

 

Budapesten a Holokauszt Emlékközpontban péntek délelőtt tartanak  megemlékezést. Szita Szabolcs, a központ ügyvezető igazgatója mond köszöntőt, majd Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és Makai István, a Roma Polgári Tömörülés és a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke tart beszédet.

A rendezvény végén mécsest gyújtanak az áldozatok emlékére.

Megemlékezést tartanak este a fővárosban a Roma Holokauszt Emlékműnél a IX. kerületi Nehru parton, a Dohány utcában az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) épülete előtt, valamint a Pesti Jézus Szíve templomban, ahol jelen lesz Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is.

Az Országos Roma Önkormányzat pénteken több vidéki emlékprogramon képviselteti magát.

Az ORÖ központi megemlékezését augusztus 6-án Budapesten, a Szent István-bazilikában tartja. Az ökumenikus istentiszteletet Erdő Péter bíboros, prímás celebrálja.

Zalaegerszegen pénteken a roma holokauszt emléknapja alkalmából Gyutai Csaba (Fidesz-KDNP) polgármester két túlélővel találkozik.

Békés városában az első és a második világháborús emlékműnél lesz megemlékezés.

A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban néhány óra alatt több mint háromezer roma embert gyilkoltak meg.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.