MSZP: a gazdaságpolitika csődjét jelzik az adóemelések

A szocialista párt szerint az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának csődjét jelzik az augusztus 1-jétől életbe lépő adóemelések.

 

 

Józsa István, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: nem volna szükség sorozatos adóemelésekre, ha növekedne a gazdaság, lennének beruházások, új munkahelyek és többet keresnének az emberek.

Hozzátette: a kormányváltás óta a Fidesz már negyvenszer döntött adóemelésekről, illetve új adók bevezetéséről, így az adóterhelés már jócskán meghaladja a három évvel ezelőttit.

A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy augusztus 1-jétől az átutalásoknál 2-ről 3 ezrelékre nő a tranzakciós illeték, míg készpénzfelvételnél a jelenlegi duplájára, 3-ról 6 ezrelékre. Ez azt jelenti – folytatta -, hogy ha valaki a 150 ezer forintos fizetését készpénzben veszi fel, az csaknem ezer forintjába kerül. Az MSZP ezért javasolta, hogy a munkabérek és a nyugdíjak felvételét mentesítsék az illetékfizetési kötelezettség alól.

Augusztustól hatszázalékos egészségügyi hozzájárulás terheli a kamatbevételeket, míg a céges és flottás előfizetéseknél tovább emelkedik a telefonadó: hívásonként, percenként és üzenetenként 2 helyett 3 forint lesz – sorolta.

Az MSZP-s politikus megemlítette továbbá, hogy “kocsmaadót”, vagyis felügyeleti díjat szedhetnek az önkormányzatok az éjszakai is nyitva tartó belvárosi szórakozóhelyektől.

Józsa István azt mondta: az MSZP a megszorításokra, ár- és adóemelésekre épülő helyett olyan gazdaságpolitikát kínál, amely segíti a gazdasági növekedést, a munkahelyteremtést és a keresetek emelkedését.

A szocialista képviselő kérdésre beszélt arról is, hogy a Közgép pert indít vele szemben. Ennek előzménye, hogy korábban azt mondta: a bíróságokon tömegével vannak olyan keresetek, amelyek szerint a Közgép nem hajlandó kiegyenlíteni alvállalkozói számláit elvégzett munkájuk után.

Az építőipari vállalat ezután meghívta Józsa Istvánt a székházába, hogy a vezetőktől tájékozódhasson a cég működéséről. Az MSZP-s politikus most elmondta: azért nem fogadta el a meghívást, mert a vitás kérdéseket semleges helyszínen kellene rendezni, nem a cég telephelyén, és erre korábban két javaslatot is tett.

Hozzátette: hiába fenyegetik perrel, nem ijed meg a Közgép “erőfitogtatásától”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.