Osztrák lap a magyar bankszektorról, az Új Szó Matolcsyról

A magyar bankszektor helyzetét elemezte a Wirtschaftsblatt című osztrák gazdasági napilap, míg a pozsonyi Új Szó az MNB elnökéről írt.

 

 

A magyar érdekeltségű bankok jó úton vannak afelé, hogy erőteljesen fokozzák piaci részesedésüket, legalábbis így látja ezt Orbán Viktor miniszterelnök, aki egy hét végi beszédében nyilatkozott erről a Bloomberg hírügynökség szerint – írta az osztrák szaklap. A magyar bankszektor valósága azonban – jegyezte meg a lap – nem így néz ki, legalábbis az első pillantásra. A Raiffeisen közép- és kelet-európai bankszektorról szóló elemzése szerint a külföldi pénzintézetek piaci aránya 70 százalék. A helyzet viszonylag gyorsan megváltozhat, ha a piacvezető OTP megvásárolná egyik vagy másik külföldi pénzintézet leányvállalatát. Erre utaló híresztelések újra és újra szárnyra kapnak, legutóbb az MKB bankkal kapcsolatban jelezte érdeklődését az OTP – állt a cikkben. Jovan Sikimic, a Raiffeisen Centrobank elemzője a lapnak azt mondta, egy ilyen tervet a dolgok jelenlegi állása szerint “nagyon ambiciózusnak” tartana, mert a mindenkori vásárlónak a megvásárolt pénzintézet bankadóját is át kellene vennie. Ha viszont az állam engedélyezne egy átvételt a bankadó megfizetése nélkül, akkor “elméletileg lehetséges” lenne egy ilyen vásárlás Sikimic szerint. A külföldi bankok piaci aránya emellett úgy is visszaszorulhat, hogy csökken üzletkötési tevékenységük, ami már jelenleg is megfigyelhető – írta a lap. A cikkíró úgy vélte, Orbán Viktor másfél éve bírálja a külföldi bankok magas arányát a magyar piacon, de a válasszal, hogy hogyan lehetne a magyar pénzintézeteket megerősíteni, adós maradt a kormányfő.
http://wirtschaftsblatt.at/archiv/printimport/1435876/Ungarischer-Premier-zuendelt-weiter?from=suche.intern.portal

Matolcsy Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank elnökének sikerülhet tompítania a rekordmagasságú áfa és a különadók fékező hatását, ha a vállalati szektor lényegesen olcsóbb hitelekhez jut, ám az eredmények eléréséhez elengedhetetlen, hogy a legmegfontoltabban beszéljen, és a lehető legóvatosabban cselekedjen – írta kedden a pozsonyi Új Szó. A magyar nyelvű szlovákiai lap gazdasági kommentátora a “Matolcsy György ezt is másképp csinálja” című írásában leszögezi: bármit mondjon is a magyar kormány a költségvetési politikájáról, az erősen megszorító jellegű. A megszorításokat ugyanakkor “nem jókedvében”, hanem az államadósság csökkentése céljából fogadja el a kormány. “Két szocialista kormány pénzügyi dínomdánomja után most csak korhelylevesre futja” – teszi hozzá a pozsonyi lap.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.