Digitális átállás – Ma az ország középső részén lekapcsolják az analóg televíziós sugárzást

Ma 12 óra 30 perckor megszűnik az analóg földfelszíni tévéadások sugárzása az ország középső részén. Akik nem álltak át, azok még öt napig egy üzenetet fognak látni a képernyőjükön arról, hogy mi a teendőjük.

 

 

 

Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér és Csongrád megye valamint Budapest teljes területén, emellett Vas, Zala, Somogy, Tolna, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Pest és Komárom-Esztergom megye jelentős részében a lekapcsolás után már csak digitálisan foghatók a televíziós adások.

Az ország többi részén október 31-én kapcsolják le az analóg földfelszíni sugárzást.

A digitális átállásban azok érintettek, akik előfizetés nélkül, szoba- vagy tetőantennával tévéznek, és kizárólag az M1, az RTL Klub és a TV2 adásait látják. Nekik kell átállniuk digitális vételre ahhoz, hogy az analóg sugárzás lekapcsolása után is tévézhessenek.

Ehhez nem kell feltétlenül új televíziót vásárolni, elegendő egy jelátalakító készülék, úgynevezett set-top-box. A legjobb kép- és hangminőség eléréséhez egy új szoba- vagy tetőantennára is szükség lehet.

A berendezés segítségével az előfizetéssel nem rendelkezők a jövőben már nem csak az eddigi három, hanem további négy csatornát is ingyenesen nézhetnek: az M2-t, a Dunát, a Duna Worldöt és az Euronewst.

A korszerű televíziók már beépítve tartalmazzák a jelátalakítót. A digitális adások vételéhez válaszhatók a kábeltelevíziós és műholdas szolgáltatók csomagjai vagy az internetes tévézés is.

A modernebb set-top-boxok alkalmasak például a műsorok rögzítésére, megállítására, visszatekerésére.

A digitális televíziózással a külföldi filmek eredeti nyelven is megnézhetők, és akár a magyar feliratozás is beállítható. Általa gyermekzár működtethető a tévén és elérhető a műsorújság.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) korábbi felmérései szerint az országban több mint félmillió olyan háztartás volt, ahol kizárólag analóg földfelszíni sugárzású tévéadásokat néztek. Közülük azok, akik szociális helyzetük miatt nem tudják saját erőből megvalósítani az átállást, támogatást kaphatnak a hatóságtól.

A lekapcsolás első lépésében érintett mintegy 220 ezer rászorulóból 55 ezer háztartás kért ingyenesen set-top-boxot az NMHH-tól, vagy kedvezményt az előfizetéséhez.

Számukra a hatóság már beszerelte a berendezéseket és biztosította a támogatást. Az NMHH további egy hónapig még lehetővé teszi a segítség igénylését. Akik nem álltak át 31-ig, azoknak a képernyőjén még öt napig egy üzenet lesz olvasható, ami az átálláshoz szükséges teendőket foglalja össze, illetve informálja az érintetteket arról, hogy hol kaphatnak segítséget.

A hatóság szakemberei már megkezdték az október 31-i lekapcsolásban érintett, szociálisan rászoruló háztartások felkeresését is. Eddig 174 ezer rászorulóhoz jutottak el, akik közül 54 ezren már kértek segítséget.

Az NMHH a 06-80-383-940-es, ingyenesen hívható telefonszámon, hét minden napján reggel 8 és este 8 óra között ad információt az érdeklődőknek, emellett a digitalisatallas.hu internetes oldalon teszi közzé a szükséges ismereteket. A hatóság ügyfélpontokat működtet Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Pécsen, Sopronban és Szegeden.

 

 

 

A szerdai lekapcsolás után még egy hónapig igényelhető támogatás

 

Az analóg földfelszíni tévéadások szerdai lekapcsolása után még egy hónapig igényelhetnek állami támogatást az ország középső 14 megyéjében élő rászorulók – mondta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatója egy keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Zsuppán Attila közölte: naponta átlagosan 600 kérelem érkezik a hatósághoz, és eddig mindegy 55 ezer háztartásban szerelték be a digitális jelátalakítót vagy nyújtottak támogatást kedvezményes előfizetéshez, vagyis a szerdai lekapcsolásban érintett minden eddig igénylőhöz eljutottak.

A 220 ezer rászoruló háztartás felmérésére, a set-top-boxok, azaz jelátalakítók beszerelésére, illetve a tájékoztató kampányra eddig kétmilliárd forintot fordított a hatóság – tette hozzá.

Beszámolt arról is, hogy a támogatásra nem jogosultaknak többek között óriásplakátokkal, 1300 televíziós és ezer rádiós hirdetéssel hívták fel a figyelmét a közelgő lekapcsolásra. A hatóság által a digitális átállással kapcsolatos kérdéseket kezelő ügyfélszolgálati központban mintegy 200 ezer telefonhívásra adtak választ, a hatóság road show-ján pedig tízezer embert tájékoztattak személyesen a teendőkről.

A tévéadásokat analóg módon vevő és az átállást elmulasztó háztartások a tévéjük képernyőjén szerdától öt napon át egy információs állóképet látnak majd, amely a teendőkről tájékoztatja őket.

Zsuppán Attila közölte azt is: már az október 31-ei, vagyis a lekapcsolás második ütemében érintett megyékben a hatóság munkatársai 174 ezer rászorulót kerestek fel eddig. Közülük 54 ezren kértek segítséget, és 4600 háztartásban már itt is beszerelték a vételi eszközöket.

A kommunikációs vezető kérdésre válaszolva elmondta, hogy az analóg frekvenciasávokat minél előbb korszerű mobilinternet szolgáltatásoknak kívánják átadni.

Tóth András, az Antenna Hungária (AH) kommunikációs vezetője arról számolt be, hogy az AH 25 milliárd forintot fordított a digitális átálláshoz kapcsolódó fejlesztésekre.     Az AH az NMHH kérésére az év végéig 25 új átjátszó adót állít működésbe, így azok száma 90-re bővül. Az első hat új digitális átjátszó augusztus 1-jétől kezd működni.

A lekapcsolás érintettjei azok, akik jelenleg kizárólag a három országos tévéadást látják, vagyis az M1, az RTL Klub és a TV2 adását. Ők digitális vétellel további négy csatornát foghatnak ingyenesen: az M2, a Duna, a Duna World és az Euronews adását.

Tóth András elmondta, hogy míg eddig az M1 adását a lakosság 97 százaléka, a két országos kereskedelmi adót pedig 86 százaléka láthatta ingyenesen, a MinDig TV-n keresztül már a lakosság csaknem 99 százalékához eljutnak a digitális adások.

Beszámolt arról is, hogy az AH továbbfejleszti digitális földfelszíni szolgáltatásait és csatornakínálatát is bővíti.

Szerdán 12 óra 30 perckor az ország 14 megyéjében megszűnik az analóg földfelszíni televíziós műsorszórás.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.