IMF-hitel – Augusztus közepéig végtörleszt Magyarország

Magyarország a lejárat előtt, 2013. augusztus 12-ig vissza kívánja fizetni a 2008-ban felvett IMF-hitelt – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Elemzők szerint inkább szimbolikus, demonstratív jelentősége van a végtörlesztésnek.

 

 

Ezzel párhuzamosan a Magyar Nemzeti Bank igazgatósága is úgy döntött, hogy előtörleszti az MNB által felvett, kis összegű fennmaradó IMF-hiteltartozást. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) közölte: a lépés rövid távon 2,2 százalékponttal csökkenti az államadósságot.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a székelyföldi Tusnádfürdőn jelentette be, hogy a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) korábban felvett kölcsön végtörlesztésére utasította Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert.

Az NGM közleménye szerint a kedvező piaci környezet és a Magyarország iránti befektetői bizalom az utóbbi évek legkedvezőbb hozamait és – az országkockázati megítélést tükröző – ötéves CDS-felárát eredményezte. A magyar állam ennek következtében kedvező finanszírozási feltételek mellett jelentős betétállományt építhetett fel. Tekintettel arra, hogy az IMF-hitel előtörlesztésére szolgáló források így rendelkezésre állnak, a kormány a hitel előtörlesztéséről döntött. A visszafizetési lehetőség csak azon országok részére áll fenn, amelyek megfelelő szintű tartalékokkal, fegyelmezett költségvetési politikával és kedvező befektetői megítéléssel rendelkeznek – hangsúlyozza a gazdasági tárca.

Az NGM kitér arra: a magyar állam (az MNB nélkül) 7,5 milliárd euró értékű hitelt hívott le a valutaalaptól. Az ebből jelenleg fennálló tőketartozás mértéke a tárca közlése szerint 2,2 milliárd euró, amelynek utolsó nagyobb törlesztőrészlete 2014 márciusában lenne esedékes.

Az IMF-hitel teljes visszafizetésével a kormány fontos lépést tesz az egyre nagyobb arányú piaci finanszírozás felé, emellett kamatmegtakarítást is biztosít a költségvetés számára. A kifejezetten erre a célra feltöltött devizabetét egyenlege az előtörlesztést követően is biztonságos szinten marad – hangsúlyozták.

Az MNB közleményében leszögezi: az előtörlesztés nincs hatással a jegybank devizatartalék-megfelelési mutatóira, ugyanis a hátralévő hiteltörlesztések az előtörlesztéstől függetlenül is egy éven belül esedékesek volnának. Az előtörlesztésnek kis mértékű pozitív hatása lesz a jegybank 2013-as és 2014-es eredményére.

Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese szerint rövid távon nagyjából 2,2 százalékponttal csökkenti a GDP-arányos államadósságot az IMF-hitel végtörlesztése, de összességében nem változik érdemben az adósság. Az első negyedév végén 82 százalék fölé ugrott az államadósság GDP-hez viszonyított aránya. Hozzátette: ennek oka részben, hogy az év elején már volt olyan plusz kibocsátás, amely a mostani hitel-visszafizetést finanszírozza. Az adósságot csak egy korábbi kibocsátásból tudja kifizetni az ország, ezért nem változik összességében az államadósság – magyarázta. Elmondta: idén gyakorlatilag lejárt volna az IMF-hitel, előtörlesztés nélkül jövőre 300 millió euró maradt volna hátra, ezt kell még az idén refinanszírozni, ennek az összegnek az előrehozása azonban érdemben nem befolyásolja az éves kibocsátási tervet. Az Európai Bizottságtól felvett hitellel kapcsolatban közölte: azt nem lehet előtörleszteni, és annak visszafizetéséről nincs is szó, az egy rendkívül olcsó hitel. Abból a hitelből jövőre 2 milliárd euró jár le, további 1,5 milliárd euró pedig 2016-ban.

Az MTI által megkérdezett elemzők közül Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője elmondta: szimbolikus jelentősége van az IMF-hitel végtörlesztésének, a kormány az IMF-től való elszakadást a gazdaságpolitikai függetlenség megteremtése egyik csúcsának tekinti. Emlékeztetett, hogy a második Orbán-kormány már 2010 nyarán felbontotta az IMF-fel a tételes hitelprogramot, és sokáig azt kommunikálta, függetlenek akarunk lenni az IMF-től. Kiemelte: “van pénz a végtörlesztésre, február végén sikeres volt a dollárkötvény-kibocsátás, jelentős tartalékokkal rendelkezik a kormány, és némi kamatmegtakarítás is származik majd abból, hogy a lejárat előtt visszafizeti Magyarország az IMF-hitelét”. A végtörlesztést a kormány úgy tudja kommunikálni, hogy rendben vannak Magyarország pénzügyei, fegyelmezett az államháztartás. Természetesen az előtörlesztésben nagy szerepe van az enyhülő nemzetközi pénzpiaci hangulatnak, és a piacokon tapasztalható likviditás bőségnek is.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője elmondta: a mostani előtörlesztés makrogazdasági szempontból “sokat nem jelent”, inkább politikai előnye van, ez egyfajta demonstratív lépés a kormány részéről. Szerinte érdemi gazdasági előnyt nem hoz. A mostani előtörlesztés féléves előny az IMF-hitel 2014 első negyedévi lejáratához mérten- mutatott rá.

Az IMF budapesti irodájának bezárását kezdeményezte július 15-én Matolcsy György MNB-elnök. Matolcsy György a lépést akkor azzal indokolta, hogy Magyarország várhatóan még idén előtörleszti a valutaalaptól 2008-ban felvett hitelét. Az IMF 2009 áprilisa óta tart fenn budapesti irodát.

Varga Mihály az MTI-nek július elején adott interjúban jelezte, hogy a kormány három héten belül dönthet arról, előre törlesszék-e a valutaalaptól 2008-ban kapott hitelt. Az ÁKK, az MNB és a gazdasági tárca munkatársai hozamszámításokat végeznek, hogy mikor éri meg jobban törleszteni, de “elvileg a költségvetés pozíciója, a rendelkezésre álló, MNB-nél elhelyezett kormányzati tartalék összege lehetővé teszi” azt, hogy a 2014 március végéig fennálló IMF-adósságrészt ki tudjuk fizetni – közölte akkor.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.