Az Axel Springer több francia lapját is eladta

Német újságok és magazinok után több francia lapját is eladta az Axel Springer német lapkiadó vállalat.

 

 

Hétfői német sajtójelentések szerint a cég értékesítette a Publications Grand Public (PGP) nevű franciaországi lapkiadóját, amely női magazinokat, televíziós műsorújságokat és gasztronómiai magazinokat ad ki, köztük a Vie Pratique Féminin, a Télé Magazine és a Gourmand című lapot.

A PGP tavaly 27 millió euró árbevételt ért el. A céget a Reworld Media nevű vállalkozás vásárolta meg. Az Axel Springer megerősítette az ügyletről szóló híreket, az árat nem közölte. Az érdekeltség eladását azzal indokolták, hogy Franciaországban is a digitális tartalomszolgáltatásra kívánnak koncentrálni.

Az Axel Springer múlt csütörtökön jelentette be, hogy eladja németországi regionális napilapjait, női magazinjait és műsorújságait a Funke Mediengruppe  – korábbi nevén WAZ Mediengruppe – lapkiadónak 920 millió euróért.

A nyereséget termelő lapcsoport értékesítése azt a stratégiai célt szolgálja, hogy az Axel Springer a nyomtatott sajtóra koncentráló hagyományos lapkiadóból a digitális média vezető németországi szereplőjévé váljon. A cég csak a Bild és a Die Welt lapcsaládot tartja meg. Az értékesített lapok között van az 1898 óta működő Berliner Morgenpost, az 1948 óta megjelenő Hamburger Abendblatt és az első német műsorújság, az 1946-ban alapított Hörzu.

Friede Springer, a cég többségi tulajdonosa szerint a print üzletág leépítése elkerülhetetlen.

A döntés nehéz volt, de a piaci folyamatok alapján  a lapok értékesítése az egyetlen logikus lépés. “A régi dolgok elmúltak, tényleg elmúltak” – mondta Friede Springer a Frankfurter Algemeine Sonntagszeitungnak.

Az Axel Springer a klasszikus újságírástól és lapkiadástól egyre inkább a digitális tartalomszolgáltatás felé fordul. Az online kiadványok tavaly már a kiadó teljes nyereségének 39 százalékát adták. Elsősorban azok a kiadványok hoznak pénzt, amelyeknek semmi közük az újságíráshoz. Ilyen például a Stepstone.de álláshirdető és az Immonet.de ingatlanhirdető portál.

Az Axel Springer és a Funke Mediengruppe a magyarországi nyomtatott sajtó jelentős szereplője. Az Axel Springer magyarországi portfóliójában megyei lapok, a Világgazdaság című napilap, számos női, illetve gasztronómiai, lakberendezési lap, rejtvény- és műsorújság szerepel. A Funke Mediengruppéhez tartozik a Pannon Lapok Társasága, és a német cég többségi tulajdonrésszel rendelkezik a HVG-ben.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.