Megdőlt a legmagasabb napi minimumhőmérsékleti rekord

Hétfőre virradóra több mint 1 fokkal megdőlt a legmagasabb napi minimumhőmérsékleti rekord. Tatán a leghidegebb órában is 26,2 Celsius-fok volt – közölte az Országos Meteorológia Szolgálat.

 

 

Török László elmondása szerint 1921 óta mostanáig 25 fok volt a legmagasabb hajnali hőmérséklet, amelyet ezen a napon mértek, Dobogókőn.

A tartós hőség miatt hétfőre is tizenöt megyére a legmagasabb fokú, piros, a többi, északkeleti megyére pedig másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Több megyében a viharos széllökések és heves zivatarok miatt ugyancsak másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

A meteorológiai szolgálat szöveges figyelmeztetése szerint a hőség hétfőn tetőzik, néhol 40-41 Celsius-fok körüli csúcshőmérséklettel. A napi középhőmérséklet északkeleten 25-26 fok körül, az ország legnagyobb részén 27-30 fok között valószínű. Hétfő este északnyugat felől markáns hidegfront érkezik, az északnyugatira forduló szelet a Dunántúlon és a középső megyékben viharos, óránként 70 és 100 kilométer körüli széllökések kísérik majd. Nyugaton, északnyugaton egy-egy heves zivatar is kialakulhat, amelyet ugyancsak akár óránként 90 kilométeres erősségű szél és – 2 centiméternél is nagyobb jégdarabokkal – jégeső is kísérhet.

A hidegfront hatására keddre csaknem 10 fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés.

Az országos tiszti főorvos által kiadott harmadfokú hőségriadó hétfő éjfélig van érvényben.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.