Kevesebb a végelszámolás, több a működő cég az idén

Az év első hat hónapjában 5873 cég távozott végelszámolással a piacról, miközben 6239-cel bővült az élő vállalkozások száma – az adatok a vállalkozók optimizmusát tükrözik, akik igyekeznek működésben tartani a cégeiket – közölte a feketelista.hu internetes adatbázis csütörtökön.

 

 

Ez év júniusának utolsó napján 654 403 élő céget tartott nyilván a hivatalos statisztika. Az előző két évben, 2011-ben és 2012-ben összesen 49 703 cégvezető döntött úgy, hogy végelszámolással “lehúzza a rolót”.

A portál részletezett adatai szerint az első félévben az összes végelszámolási eljárás 45 százalékát (2658) fővárosi cégek kezdeményezték. Ennek ellenére – az új cégalapításoknak köszönhetően (3535) – a működő vállalkozások száma Budapesten 259 750-re bővült. A további tíz legnagyobb város közül hatban érvényesült hasonló tendencia, azaz csökkenő cégbezárás mellett – ha kis mértékben is – szélesedett az élő cégek köre.

A vállalkozási térkép arról is tájékoztat, hogy az első félévben mind a tizenkilenc megyében csökkent a piacról végelszámolással kivonult cégek száma. Ennek is köszönhetően jelenleg mindössze öt térségben működik kevesebb vállalkozás, mint egy évvel korábban.

A közlemény megjegyzi: korrekt vállalkozó végelszámolással, azaz fizetési kötelezettségeinek teljesítésével, üzleti partnereivel való megegyezéssel szünteti meg cége tevékenységét.

Az elemzés emlékeztet arra, hogy a végelszámolás a cég utolsó székhelye szerint illetékes cégbíróság előtt folyó, nem peres eljárás. Az eljárás megindításáról a cég legfőbb szerve – közgyűlés, taggyűlés – hozza meg a döntést, választja ki a végelszámolót. A végelszámoló felméri a cég vagyoni helyzetét, behajtja a követeléseket, kiegyenlíti a tartozásait, szükség esetén értékesíti a vagyoni eszközeit.

A hitelezők kifizetése után fennmaradó vagyont a végelszámoló a cég tagjai között felosztja, és megszünteti a cég működését. A vagyon a cég törlése előtt nem adható ki.

A végelszámolások mintegy kétharmada végül felszámolásba megy át, mivel menet közben kiderül: a vagyon nem elég a hitelezők kifizetésére – jegyzi meg a közlemény.

A gazdasági információs portál 12 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás alapján készít elemzéseket.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.