Fontos a folyadékpótlás és a könnyű öltözet

A kánikulában a könnyű, szellős ruházat viselése kiemelten fontos, akárcsak a megfelelő folyadékpótlás, az alkohol fogyasztása azonban fürdőzés közben fulladást okozhat – közölte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs igazgatója csütörtökön.

 

 

Győrfi Pál elmondta: a hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, továbbá azokat veszélyezteti, akiknek valamilyen súlyos, krónikus alapbetegségük van.

Fontos a megfelelő folyadékpótlás ásványvízzel vagy teával, a cukros üdítőital nem javallott. A hőség idején könnyű, szellős ruházat ajánlott, de az is fontos, hogy a szabadban tartózkodók fejét ne érje tartós, közvetlen napsütés az erős UV-sugárzás és a napszúrás veszélye miatt. Ájulásos rosszullét esetén hűvös, árnyékos helyen le kell fektetni a segítségre szorulót, így az átmeneti vérkeringési zavar hamar rendeződhet – ismertette.

A strandolóknak az OMSZ azt javasolja, fokozottan ügyeljenek arra, hogy a bányatavak, a természetes vizek a kiszámíthatatlan vízmélység, az esetleges örvények miatt veszélyt jelenthetnek. Győrfi Pál felhívta a figyelmet arra is, hogy felhevült testtel senki ne ugorjon vízbe, továbbá arra, hogy a hőség az alkohol hatását felerősíti, így fürdőzés közben fulladásveszélyt okozhat.

Az útra kelők pedig vegyék figyelembe, hogy nagy melegben romlik az autóvezetők koncentrációkészsége, meghosszabbodik a reakcióidő, emiatt nagyobb a balesetveszély – tette hozzá.

 

Pénteken folytatódik a kánikula

 

A tartós hőség miatt az ország jelentős részére másodfokú figyelmeztetést, a heves zivatarok és felhőszakadás miatt négy megyére elsőfokú figyelmezetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint a péntekre várható heves zivatar, valamint felhőszakadás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyére adtak ki citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést.

Emellett Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyére, valamint a fővárosra narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki a várható hőség miatt. Így ezeken a területeken a napi középhőmérséklet tartósan 25 Celsius-fok felett alakulhat.

Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 30 és 35 fok között valószínű. Az UV-B sugárzás a nagyon erős szintet is elérheti.

A középtávú előrejelzés szerint a következő napokban fokozódik a kánikula. Emiatt csütörtöktől hétfő éjfélig harmadfokú hőségriadót rendelt el az országos tiszti főorvos.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.