MSZP: az MNB kezdjen tárgyalásokat az EKB-val és a Svájci Nemzeti Bankkal a devizahitelekről

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy hagyjon fel a devizahitelek szabályozásának “barkácsolásával”, és kérje fel a Magyar Nemzeti Bankot, hogy kezdeményezzen háromoldalú tárgyalásokat a Svájci Nemzeti Bankkal, illetve az Európai Központi Bankkal (EKB) a probléma megoldása érdekében – közölte a párt kedden az MTI-vel.

 

 

Az ellenzéki párt szerint az Orbán-kormány eddigi lépései többnyire társadalmi haszon nélkül maradtak; a végtörlesztéssel jobbára a tehetősek tudtak élni, az árfolyamgát pedig életfogytig tartó törlesztésre ítélt egyeseket – olvasható a Szanyi Tibor országgyűlési képviselő jegyezte közleményben.

Továbbra is tisztázatlan, miért nem volt lehetőség arra, hogy a lakosság a devizahiteleket devizában kaphassa meg, avagy abban fizethesse vissza – fűzik hozzá.

Emlékeztetnek arra, hogy a devizahitelezést az első Orbán-kormány indította útjára. Az elmúlt 12 évben a bankok vezetői részéről “totális zűrzavarba torkolló kommunikáció zajlott”, amely a hitelfelvevőket sokszor irracionális döntésekbe hajszolta.

Az MSZP szerint az jelenthet megoldást, ha egyenként újratárgyalják a bankok és az ügyfelek a devizahiteleket, körültekintő szabályozás mentén. Alapelvként kellene rögzíteni, hogy ha “az adós az eredendően megállapított fedezetet elbukta”, akkor a banknak további követelése nem lehet.

Az MSZP határozottan kiáll egy olyan állami szabályozás kialakítása mellett, amelynek az igazságosság a vezérelve. “Az állam felelőssége ott érhető tetten, hogy tanúsít-e méltányosságot a megroppant életek iránt” – áll a közleményben.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.