Az agglomerációk jövőjével is foglalkozik a Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem

Az agglomerációk jövőjével is foglalkozik az idei, sorrendben immár 46. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem, amely hétfőn kezdődik Szombathelyen.

 

 

Simon Zoltán, a Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a nyári egyetemi kurzus mintegy száz résztvevője elsősorban a fenntarthatóság, a fejlődőképesség szempontjából vizsgálja majd a nagyvárosok agglomerációit, ahonnan az elmúlt években egy visszaáramlási, visszaköltözési folyamat indult el és ez számos kérdést vet fel.

Vajon fel vannak-e készülve a nagyvárosok arra, hogy fogadják a visszaköltözőket? Mi lesz, mi lehet a kiüresedő, agglomerációhoz tartozó települések sorsa, további szerepe? – sorolta az igazgató azokat a kérdéseket, amelyekre válaszokat keresnek a nyári egyetem résztvevői.

A Dunán levonult árhullám kapcsán az urbanisztikai nyári egyetem az árterekben történt építkezéseket, az urbanizáció és a természet viszonyát, összefüggéseit is vizsgálja. De lesznek más érdekes témák is: hétfőn például Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert vezetője tart előadást arról, hogyan lehet egy világváros közepén állatkertet fenntartani, fejleszteni úgy, hogy az a város érdekeit szolgálja és a természet értékeit is a lehető legnagyobb mértékben védje – fűzte hozzá az igazgató.

Simon Zoltán szólt arról is, hogy a nyári egyetemi kurzust idén is megelőzi egy úgynevezett tervezőtábor, amelyben nemcsak építészettel, településfejlesztéssel foglalkozó egyetemisták vesznek részt, hanem olyan, az urbanizáció iránt érdeklődő fiatalok is, akik saját területükről hozott egyéni meglátásaikkal járulnak hozzá a tervezőtábor sikeréhez.

Az idén a Vashegy környékét, Felsőcsatárt és Vaskeresztest vizsgálják a tervezőtábor résztvevői, akik bekapcsolódnak majd a nyári egyetem programjába is.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.