Jimmy Carter: Amerikában nem működik a demokrácia

Jimmy Carter volt amerikai elnök a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) módszerei miatt kialakult botránnyal kapcsolatban kijelentette: nem működik a demokrácia az Egyesült Államokban.

 

 

“Amerikában e pillanatban nincs működő demokrácia” – mondta egy atlantai (Georgia) tanácskozáson a Der Spiegel német magazin szerint a politikus, aki nem először bírálja kemény szavakkal az amerikai hírszerzési politikát.

Carter arról is beszélt, hogy szerinte a kémkedési botrány az egész világon aláássa a demokráciát, amint az emberek egyre inkább gyanakszanak az amerikai internetes platformokat, közöttük a Google-t és a Facebookot használva. Ezeket a médiumokat normális esetben a szólásszabadsággal hozzák kapcsolatba, és egy ideje nagy erővel segítették a felemelkedő demokratikus mozgalmakat. Az NSA botránya azonban csorbát ejtett hitelességükön – fejtette ki véleményét a volt amerikai elnök.

A CNN amerikai hírtelevíziónak korábban adott interjújában Carter úgy vélekedett: az NSA-ról kiderült dolgok azt jelentik, hogy “a behatolás az amerikai magánéletbe túl messzire ment”. Hozzátette: a kiszivárogtató Edward Snowden megsértette ugyan az amerikai törvényeket, de lehetséges, hogy végső soron jót tett az országgal.

“Úgy vélem, hogy a magánéletbe való behatolást övező titkolózás túl nagy, ezért azt gondolom, hogy a nyilvánosságra hozatala hosszú távon valószínűleg jótékony hatású” – mondta.

Jimmy Carter 1977 és 1981 között volt elnök, később létrehozta a Carter Központot, amely az emberi jogok védelmével foglalkozik, és munkásságával 2002-ben elnyerte a Nobel-békedíjat.
http://www.spiegel.de/politik/ausland/nsa-affaere-jimmy-carter-kritisiert-usa-a-911589.html
http://rt.com/usa/carter-comment-nsa-snowden-261/

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.