Budapest rendezi a 2021-es vizes vb-t

A vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség (FINA) pénteki döntése értelmében Budapest rendezi az úszók, nyíltvízi úszók, műugrók, műúszók és vízilabdázók 2021-es világbajnokságát.

 

 

 

A FINA vezető testülete a szombattól Barcelonában zajló világbajnokság helyszínén határozott úgy, hogy Magyarország legyen a házigazdája a nyolc év múlva esedékes csúcseseménynek – tájékoztatta az MTI-t a helyszínről Csurka Gergely, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) sajtófőnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök, aki a magyar pályázat prezentációjában is szerepet vállalt, Facebook-oldalán jelentette be: Győztünk!

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tájékoztatása szerint “a magyar delegáció Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével lenyűgözte a prezentáció során a FINA Büro tagjait.” Elsőként Borkai Zsolt, a MOB elnöke ígérte meg, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság a következő nyolc évben mindent megtesz a rendezvény sikeréért, majd Szabó Bence főtitkár emlékezett arra, hogy Barcelonában lett olimpiai bajnok kardvívásban, és reméli, ezúttal is szerencsét hoz a magyaroknak a katalán fővárosban.

Hosszú Katinka világ- és Európa-bajnok úszó azt ígérte, hogy 2021-ben ott lesz a magyar csapatban, ha Budapest rendezi a vb-t, mert ő már tudja, mit jelent hazai közönség előtt versenyezni.

Orbán Viktor újra megerősítette, hogy a magyar kormány minden garanciát megad a sikeres világbajnoksághoz, és az új, XXI. századi létesítmény a Duna partján a világ úszósportjának fellegvára, méltó otthona lesz. A kormányfő hangsúlyozta, hogy jövőre ugyan választások lesznek Magyarországon, de annak kimenetele nem befolyásolhatja a magyarok elszántságát, hogy 2021-ben sikeres világbajnokságot rendezzenek.

A 2019-es, illetve a 2021-es vb-re Magyarország mellett Azerbajdzsán, az Egyesült Arab Emírségek – utóbbi kettő csütörtökön visszalépett – és a Koreai Köztársaság kandidált. A 2019-es vb-nek a dél-koreai Kvangdzsu adhat otthont.

Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke, aki egyben a Büro tagja, a múlt héten úgy nyilatkozott: lemond a MÚSZ elnöki posztjáról, ha Magyarország nem nyeri el a rendezés jogát. Akkor utalt arra is, hogy a FINA elnöke, Julio Cesar Maglione budapesti látogatásakor jelezte: ha a magyar főváros 2017-ben a junior úszó világbajnokságnak is kész otthont adni, az a magyar pályázat számára előnyt jelent. Jó előjel volt, hogy a Barcelonában ülésező vezérkar kedden a négy esztendő múlva esedékes junior vb rendezési jogát Budapestnek ítélte.

Magyarország több Európa-bajnokság után először rendezhet vizes világbajnokságot.

 

 

Orbán Viktor: a nemzet közös célokért képes együttműködni

 

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a 2021-es vizes világbajnokság rendezési jogának pénteki elnyerése jó példa arra, hogy a nemzet képes az együttműködésre a közös célokért.

A kormányfő a közmédiának adott – a Kossuth Rádió Krónika című péntek esti műsorában és a Duna tévécsatornán sugárzott – nyilatkozatában kiemelte: ugyan Budapest a házigazda, de a főváros az ország támogatása nélkül nem tudja megrendezni a vb-t, ezért is volt szükség a kormány részéről garanciákra, illetve megállapodások megkötésére.

“Ez egy óriási kihívás” – fogalmazott Orbán Viktor arra utalva, hogy ilyen rangos sporteseménynek Magyarország még soha sem adott otthont. Hangsúlyozta: Európában válság van, és Magyarországon kívül egyetlen egy európai ország sem pályázott.

“Azok az országok vághatnak bele ilyen versenybe, akik érzik, hogy biztosan állnak a lábukon. A világ úgy látja, hogy mi biztosan állunk a lábunkon, és rá lehet bízni a magyarokra a rendezést” – mondta a miniszterelnök.

Szerinte döntő volt a rendezés elnyerésében, hogy 2005 és 2012 között a vizes sportokban Magyarország hét sikeres, nagy nemzetközi rendezvény, ebből öt Európa-bajnokság házigazdája volt.

Ugyancsak fontosnak tartja, hogy a magyar múlt, az első magyar olimpiai bajnok, Hajós Alfréd óta az eredmények, olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címek, a versenyzők és az edzők teljesítménye nélkül Magyarország nem tudta volna a nála gazdaságilag jóval erősebb országokat maga mögé utasítani, például a feltörekvő Azerbajdzsánt vagy az Egyesült Arab Emírségeket.

Orbán Viktor hangsúlyozta: gazdaságilag is érdemes ilyen vb-nek otthont adni, mert “sokkal többet fog hozni, mint amennyit visz”, de ezeken túlmenően is felbecsülhetetlen értéke van a rendezésnek. Egyúttal kiemelte, a nemzet közös célokért képes együttműködésre, mert “sportot csak nemzeti alapon lehet művelni”.

Tekintettel arra, hogy Magyarország a 2017-es junior úszó világbajnokság rendezését is elnyerte, a viadal feltétlenül alkalmas lesz arra, hogy felmérjék, hol tartanak a szervezők a felnőtt vizes vb-ig hátralévő idő felénél.

Csoportkép a magyar szervezőbizottságról Barcelonában 2019. július 19-én. Az első sorban: Orbán Viktor miniszterelnök (k), tőle balra Hosszú Katinka világ- és Európa-bajnok úszó (b7), Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója (b4), kormányfőtől jobbra Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke (j7), Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke (j6), Kósa Lajos, Debrecen polgármestere (j5) és Szántó Dávid sportriporter (j3). A második sorban balról Riskó Géza, az MTVA sportfőszerkesztőségének vezetője (b), Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója (b12), a miniszterelnök mögött jobbra Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára (b18), mögötte jobbra Szabó Bence, a MOB főtitkára. Kósa Lajos mögött jobbra Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) elnöke (j11) és Nagy János politikai főtanácsadó, a kormányfő titkára (j6). A vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség (FINA) döntése értelmében Budapest rendezheti az úszók, nyíltvízi úszók, műugrók, műúszók és vízilabdázók 2021-es világbajnokságát. MTI Fotó: Kovács Anikó

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.