A Wikipédia legvitatottabb témái: Izrael, Hitler, a holokauszt, Isten, Jézus és Mohamed

Izrael, Adolf Hitler, a holokauszt, Isten, Jézus és Mohamed a legvérmesebb vitákat kiváltó témák a Wikipédia oldalain – mutatta ki egy nemzetközi kutatócsoport tíz nyelven írt cikkek elemzésének eredményeként. A magyar nyelvű anyagot is vizsgálták: abban a roma bűnözés, az ateizmus és a magyar radikális jobboldal áll az első három helyen.

 

 

Az Oxfordi Egyetem vezetésével és a Budapesti Gazdasági és Műszaki Egyetem, a Közép-Európai Egyetem (CEU)és a New Brunswick-i Rutgers Egyetem szakembereinek részvételével végzett szűrés a 2010-es év több millió bejegyzésére terjedt ki. A jövőben rendszeresen meg akarják ejteni az elemzést, hogy kiderüljön, miként változnak a legvitatottabb témák. A tíz nyelv közül több mint 1 millió angolul, németül és franciául írt cikket vizsgálgattak, spanyol nyelven bő félmilliót, perzsául, csehül, magyarul, arabul és románul 200 ezret, héberül pedig 142 ezret.

Az angol wikivilágról kiderült, hogy a vitatoplistán van az anarchizmus, George W. Bush volt amerikai elnök, a Föld légkörének melegedése és a körülmetélés. A németajkúakat a leginkább Horvátország, a szcientológia és a 2001. szeptember 11-i, az Egyesült Államok ellen elkövetett terrorista cselekményekkel kapcsolatos összeesküvés-elméletek foglalkoztatták 2010-ben.

A franciák a leghevesebben a szocialista politikus, Ségolene Royal megítélésén vitatkoztak, továbbá az UFO-kon és Jehova tanúin. A spanyolajkúakat Chile, a Club América focicsapat és az Opus Dei egyházi szervezet osztotta meg.

A kisebb nyelvek esetében csehül a homoszexualitás, a parapszichológia és a telepátia a három dobogós téma, románul pedig egy focicsapat, az Universitatea Craiova, Mircea Badea tévésztár és a Disney tévécsatorna román mutációja. Az arab, perzsa és héber Wikipédián az uralkodó vitatémák a papírforma szerintiek: a vallás és a politika.

Ami a magyar vonatkozást illeti, a negyedik helyen Orbán Viktor miniszterelnök, az ötödiken a Magyar Gárda, a hatodikon Gyurcsány Ferenc – volt miniszterelnök – őszödi beszéde, a hetediken a Mortimer-ügy – az autóbuszon elkövetett kardos támadás – áll.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.