Hűvös, nyári csábítások

Meleg nyári napokon általában előnyben részesítjük a hideg édességeket. Esszük a fagyit, a jégkrémet és nem is gondolunk arra, hogy otthon nagyon egyszerűen készíthetünk hűsítő finomságokat. Ilyen édesség a ribizlis-őszibarackos granita. Természetesen más gyümölccsel is kísérletezhetünk, ennél az édességnél az a szabály, hogy nincs szabály. Ha úgy tetszik adhatunk hozzá kanálkányi aromás likőrt, cukor helyett használhatunk barna nádcukrot vagy fruktózt, a gyümölcsöket pedig tetszés szerint variálhatjuk.

 

 

Ribizlis-őszibarackos granita

Hozzávalók (10 pohárhoz):
– 1 kg ribizli kipréselt leve
– 60 dkg őszibarack megtisztítva, turmixolva
– 0,6 dl citromszörp vagy jaffa
– 3 dl víz
– 20 dkg cukor

A vízből és a cukorból szirupot főzünk, hagyjuk, hogy a cukor elolvadjon a vízben és egy kicsit besűrüsödjön. Hűtsük le, majd keverjük össze a ribizlilével, a turmixolt őszibarackkal és a szörppel.

Öntsük egy tepsibe, tegyük be a fagyasztóba, majd 30-40 percenként egy villával az egészet keverjük át. Így jégkása-szerű masszát kapunk, mely körülbelül 6-8 óra alatt készül el. Tálalás előtt még egyszer alaposan összetördeljük, majd poharakba szedve tálaljuk.

Hűvös, rezgős, krémes, ellenállhatatlan szájbosszantó. Pillanatok alatt elkészül és ugyanígy pillanatok alatt el is fogy majd…

 
Málnás-mentás-kókusztejes panna cotta

Hozzávalók (6 tálkához):
– 5 dl kókusztej
– 5 dl habtejszín
– 12 dkg barnacukor
– 6 lap zselatin
– 20 dkg málna
– 1 teáskanálnyi apróra vágott, friss menta

A kókusztejet és a tejszínt (használhatunk csak tejszínt vagy csak kókusztejet is) felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot.
Vigyázunk, hogy a keverék alaposan felmelegedjen, de ne forrjon.

A zselatint közben hideg vízbe áztatjuk, majd a beáztatott, kinyomkodott zselatinlapokat egyenként a kókusztejes, cukros keverékhez adjuk és addig kevergetjük, amíg kissé lehűl.

Ekkor óvatosan belekeverjük a málnát és az apróra vágott mentát, majd előzőleg vízzel kiöblített tálkákba vagy csészékbe öntjük és egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.

Másnap a formából óvatosan kiborítva friss málnaszemekkel és mentalevélkékkel díszítve tálaljuk.

 

Jó kísérletezést!  
Puczné dr. Mák Éva

(A receptek a Budaörsi Infó 2013. júliusi számában jelentek meg.)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.