Három eurótagállam a világ tíz legkockázatosabb adósa között

A világ tíz legkockázatosabb államadósa közül három az euróövezet tagja a legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport szerdán ismertetett idei második negyedéves országkockázati összesítése szerint.

 

Magyarország – amely tavaly kikerült e tízes mezőnyből – tovább javított helyezésén.

Az S&P Capital IQ globális piaci adatelemző csoport szerdán Londonban bemutatott új listáján változatlanul Argentína áll az élen, és a legkockázatosabb tíz államadós között van az eurógazdaságok közül Ciprus, Görögország és Portugália.

Ezek az eurótagállamok Argentína mellett olyan országokkal együtt szerepelnek a legkockázatosabb tízes csoportban, mint Pakisztán, Venezuela, Ukrajna, Egyiptom, Libanon és Irak. Argentína után Ciprus a világ második legrizikósabb államadósa a kimutatás szerint.
A legbiztonságosabb szuverén adósok tízes mezőnyében a közép-európai EU-gazdaságok közül most először szerepel Csehország.
A cég az államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) júniusi utolsó árazásai, és az ennek alapján számolt, halmozott távlati törlesztésleállási rizikó (CPD) alapján dolgozta ki a vizsgált országok kockázati sorrendjét.

E mérőszámok alapján Ciprus messze a legkockázatosabb szuverén adós az euróövezeten belül, most már sokkal rizikósabb az évek óta súlyos adósságválsággal és recesszióval küszködő Görögországnál is.

Ciprus az új kockázati lista összeállításához figyelembe vett júniusi utolsó zárás alapján 1245 bázispontos CDS-középárfolyammal szerepel a legkockázatosabb tíz államadós csoportjának második helyén. Ez azt jelenti, hogy minden tízmillió euró névértékű ciprusi államkötvényre több mint 1,2 millió euróért kínáltak törlesztéskockázati biztosítási tranzakciókat a befektetőknek a londoni piacon a lista összeállításának idején.

Az S&P Capital IQ számítási modellje szerint a június végi ciprusi CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac csaknem kétharmados halmozott valószínűséggel árazza Ciprus mint államadós törlesztésképtelenné válását az irányadó ötéves távlatban.

Erre más nagy londoni elemzőházak legutóbbi értékelései szerint is jelentős az esély, és egyes citybeli elemzések továbbra sem zárják ki, hogy Ciprus végül távozni kényszerül az euróövezetből.

A Moody’s Investors Service – a világ legnagyobb hitelminősítő és gazdaságelemző csoportja – a ciprusi gazdaságról e héten Londonban ismertetett éves jelentésében magasnak nevezte azt a kockázatot, hogy Ciprus a következő években ismét törlesztésképtelenné válik államadóssága után.

A Moody’s közölte azt is, hogy jóllehet nem ez a központi forgatókönyve, de érdeminek tartja azt a kockázatot, hogy Ciprus kénytelen lesz távozni a valutaunióból.

A hitelminősítő mindezek alapján a rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető, mélyen spekulatív “Caa2” besorolással tartja nyilván Ciprus államadósságát.

Más nagy londoni házak Portugália euróövezeti jövőjét sem látják garantáltnak.

Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics e héten összeállított helyzetértékelése szerint egyre nagyobb a kockázata annak, hogy Portugália hamarosan újabb külső pénzügyi segélyprogramra szorul a többi eurótagállam részéről, ám kérdés, hogy a német törvényhozás a németországi parlamenti választások közeledtével ehhez hozzájárulását adja-e.

Az újabb portugál mentőcsomagot lehetne finanszírozni az euróövezeti pénzügyi stabilitási mechanizmus (ESM) még szabadon mozgósítható 211 milliárd eurós hitelkapacitásából, ám ebben az esetben nem sok maradna ebben az alapban más bajban lévő eurógazdaságok megsegítésére.

Ebben a helyzetben “nagyon reális” annak a kockázata, hogy Portugália adósság-átstrukturálásra és végül az euróövezet elhagyására kényszerül – áll a Capital Economics új elemzésében.

Az S&P Capital IQ szerdán ismertetett második negyedévi országkockázati listája kimutatja, hogy Magyarország szuverén CDS-középárfolyama – a nagy kelet-európai gazdaságok, főleg Oroszország és Ukrajna CDS-folyamataihoz képest ellenkező irányban mozogva – 18 százalékkal csökkent a júniussal zárult három hónapban.

Magyarország a cég új törlesztéskockázati listáján a 18. helyen szerepel, és a kimutatás szerint kevésbé kockázatos államadós, mint például az euróövezeti tag Szlovénia.

Magyarország először 2010 utolsó negyedévében szerepelt – akkori CDS-árazása alapján – a tíz legkockázatosabb szuverén adós külön listáján, amelyről a tavalyelőtti első negyedéves összesítésben lekerült, majd a tavalyelőtti harmadik negyedévi összesítésben visszakerült. A tavalyi első negyedéves adóskockázati listán is még ebben a csoportban volt, a tavalyi második negyedévi összeállításban azonban Magyarország már nem szerepelt a legkockázatosabb tíz szuverén adós között, a szerdán ismertetett idei második negyedévi listán pedig még távolabb került ettől a mezőnytől.

Az S&P Capital IQ szerdai kimutatása szerint a magyar CDS-tranzakciók középárfolyama a júniusi utolsó kereskedési napon 317,44 bázispont volt.

A magyar CDS-árazás azonban a második negyedév vége óta is tovább csökkent. Az S&P Capital IQ szakelemzőinek adatai szerint a magyar CDS-kontraktusok középárfolyama 288 bázispont környékén mozgott a szerdai londoni kereskedésben.

A második negyedéves lista szerint a világ legbiztonságosabb államadósa törlesztéskockázati szempontból változatlanul Norvégia, utána Svédország, Finnország, az Egyesült Államok és Svájc következik. Rajtuk kívül a legjobb tízes csoportban van még Dánia, Németország, Ausztria, és az elit klub új tagjaiként Nagy-Britannia és Csehország.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.