Több ezer kis cég kerülhet veszélybe a trafiktörvény miatt

A trafiktörvény több ezer kiskereskedelmi céget tehet tönkre, mivel a cigaretta mellett mást is áruló kisboltok jövedelmezősége olyan alacsony, hogy már kismértékű forgalomkiesés is veszteségessé teheti őket – közölte az Opten céginformációs szolgáltató kedden.

 

 

A kiskereskedelmi cégek száma az elmúlt években folyamatosan nőtt, ez a dohányboltok megnyitásának köszönhetően várhatóan idén is így lesz, hiszen ezzel megduplázódik az évente újonnan alapított vállalatok száma az ágazatban.

Jelenleg 18 759 cég működik a kiskereskedelemben, ez több mint 1200-zal több az egy évvel korábbinál.

Az Opten folyamatosan vizsgálja az adott időszakban alapított és megszűnt vállalkozások számát. A kettő viszonya – a CFI index – idén 25 százalék, tavaly még csak éppen a fele volt. Az előrejelzések szerint a fővárost érinti legkevésbé a változás – mindössze 17 százalékos CFI indexszel.

Az ágazati szintű veszteség 2010 óta folyamatosan meghaladta az 50 milliárd forintot, amit hosszú távon akkor sem bírna el a piac, ha a követelésállomány nem növekedne többmilliárd forinttal évről évre – állítja az Opten közleménye.

Ha a kiskereskedelmi vállalatok pénzügyi adatait egyenként vizsgáljuk, akkor látható, hogy a rendben működő (nem áll végelszámolási, felszámolási, csőd vagy kényszertörlési eljárás alatt) cégeknek több, mint 40 százaléka veszteséges. Ezeknek a cégeknek a számára egy minimális forgalomcsökkenés is azt eredményezheti, hogy tulajdonosaik kénytelenek lesznek bezárni üzletüket – olvasható az Opten közleményében.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.