Külhoni Magyar Oktatási Tanácsot hoz létre a kormány

Külhoni Magyar Oktatási Tanács (KMOT) segíti majd a határon túli magyarok anyanyelvi oktatását – az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny keddi számában jelent meg.

 

 

Azért hozzák létre a KMOT-ot, hogy segítse a határon túli magyarság anyanyelvű iskolahálózatának és intézményrendszerének építését, megerősítését és megtartását. Ezzel hozzájárul ahhoz, hogy az intézmények integrálódjanak az egyetemes magyar oktatási rendszerbe, az egységes Kárpát-medencei oktatási térbe.

Az új szakmai tanácsadó testület a köznevelési államtitkárt és az általa irányított szervezeti egységeket segíti majd a külhoniakat érintő ügyekben. Javaslattevő, előkészítő, valamint véleményező és értékelő feladatokat is végez majd. Részt vesz továbbá a határon túli anyanyelvű képzés stratégiájának kialakításában, például abban, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) milyen ösztöndíjformákat hirdessen meg.

A testület feladatai közé tartozik majd az is, hogy biztosítsa a régiók közötti információcserét és kapcsolattartást.

A határozat szerint a KMOT javaslatokkal támogatja a diaszpórában, a szórványban és a Kárpát-medencében a magyar anyanyelvű oktatásban részt vevő pedagógusok képzésével és továbbképzésével, a szakmai segédanyagok, tankönyvek, folyóiratok elkészítésével kapcsolatos munkát.

A kormányhatározat szerint a KMOT elnökét a köznevelési államtitkár kéri fel és nevezi ki a határon túli magyar oktatás elismert külhoni szakértői közül.

A testület három bizottsága a közoktatással, a felsőoktatással és az ösztöndíjakkal, illetve a tankönyvekkel és taneszközökkel foglalkozik.

A KMOT szükség szerint, de évente legalább két alkalommal ülésezik – olvasható a kormányhatározatban, amely szerint a testület működésének költségeit az állami költségvetés állja az Emmi-n keresztül.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.