Elindult a magyar örökségek összegyűjtését célzó Julianus-program

Elindult a magyar örökségek és emlékhelyek kataszterének összeállítását célzó Julianus program, a lista várhatóan az ősz folyamán válik nyilvánossá – közölte a nemzetpolitikai államtitkárság hétfőn az MTI-vel.

 

 

Az államtitkárság közleményében felidézte, hogy a programról és a kataszterről a Magyar Diaszpóra Tanács 2012-ben hozott döntést.

A Julianus program a diaszpórában fellelhető magyar értékeket hivatott egységes nyilvántartásba gyűjteni, hogy ezáltal betekintést nyújtson a világban szétszórtságban élő magyar közösségek identitásmegőrző munkájába. A kataszter kimondottan a Kárpát-medencén kívüli magyar emlékek összegyűjtésére szolgál.

Mint írták, az elkészült kataszter a tervek szerint ősszel válik elérhetővé a közönség számára. Ahhoz azonban, hogy a program minél átfogóbb képet mutasson a magyar emlékekről és az elhelyezkedésükről, minden magyar szervezet és ember segítsége szükséges – jelezték.

Írtak arról is, hogy a programban közreműködnek a Magyar Diaszpóra Tanács tagszervezetei és a Kőrösi Csoma Program ösztöndíjasai, akik az idén a világ különböző tájain segédkeznek a magyar közösségek munkájában. A nemzetpolitikai államtitkárság szeretné, ha minél többen közreműködnének a program megvalósításában: a szükséges dokumentációt bárki visszaküldheti kitöltve a megadott elérhetőségekre.

A program teljes leírása és az adatlap is megtalálható és letölthető a www.nemzetiregiszter.hu oldal Julianus Program menüpontjában. A kitöltött adatlapokat a julianus@kim.gov.hu e-mail címre várják.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.