A régi elárusítóhelyek ma éjfélig értékesíthetnek cigarettát

A koncessziós jogot nem nyert trafikok, boltok, szórakozóhelyek csak július 16-ig – vagyis hétfő éjfélig – árusíthatnak cigarettát, azok, akik ezt a rendelkezést megszegik, súlyos büntetésre számíthatnak.

 

 

Azok a kiskereskedők, akik nem nyertek koncessziós jogot, július 16-ig értékesíthetik megmaradt készletüket. Erre a gördülékeny átmenet érdekében volt szükség, illetve azért, hogy a jövedékiadó-bevételek folyamatosan teljesüljenek. Attól lehetett ugyanis tartani, hogy azok a kiskereskedők, akik 2013. július 1-jét követően nem folytathatják a dohány kiskereskedelmi tevékenységet, már májusban sem rendelnek újabb dohányterméket, nehogy a készletük beragadjon.

Ha valamelyik vállalkozás a határidő után engedély nélkül árul cigarettát, súlyos pénzbüntetésre számíthat, ami ötmilliótól ötszázmillió forintig terjedhet.

A régi dohányárusító helyek szigorú ellenőrzésre számíthatnak. A Magyar Nemzet korábbi beszámolója szerint az adóhatóság július közepén országos vizsgálat-sorozatot indít. A vámhatóság munkáját a közterületfelügyelők és a polgárőrök is segítik majd, mégpedig úgy, hogy tájékoztatást adnak arról, hol találkoztak feltételezhetően engedély nélküli dohányforgalmazással.

A dohánytermékek kiskereskedelme július 1-jétől állami monopóliummá vált, az állam koncessziós szerződéssel engedheti át az értékesítést az erre pályázóknak. Múlt csütörtökig a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. akkori tájékoztatása szerint több mint 5200 nemzeti dohánybolt nyílt meg. A nemzeti dohányboltokkal vagy elkülönített értékesítési hellyel még nem rendelkező kistelepülésekre az NDN Zrt. ideiglenes ellátókat jelöl ki.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.