Bajnai: ez a lelepleződések nyara

Bajnai Gordon szerint a lelepleződések nyara a mostani, a Fidesz-KDNP három éves kormányzása után. Az Együtt-PM vezetője csütörtökön Szigetváron, sajtótájékoztatón azt mondta, hogy ez az a nyár, amikor milliók számára válik nyilvánvalóvá, hogy “át lettek verve”.

 

 

“Milliók számára válik nyilvánvalóvá, hogy a kormány az országot rosszul kormányozza, a polgárait lenyúlja, és mindezt korlátlan ideig szeretné folytatni” – fogalmazott.

Bajnai Gordon a baranyai városban úgy vélte: kiderült, hogy a rezsicsökkentés valójában egy rezsiátverés, mert a kormány három év alatt átlagosan 16 százalékkal drágította a megélhetés költségét, és ebből a rezsicsökkentéssel csak 10 százalékot adott vissza.

“Mire a lakosság kezdte beleélni magát, hogy a választások közeledtével talán egy kicsit jobb lesz, jött a Varga-csomag a rezsiadóval, amely azt jelenti, hogy egy átlagos család 5500 forintos rezsi-megtakarításával szemben 6100 forinttal lett drágább a megélhetés” – tette hozzá.

A volt miniszterelnök szerint lelepleződött a napokban egy régóta tartó hitegetés, a pedagógus-életpályamodellnek nevezett “pedagógus-átverés” is. “Amikor a Bajnai-kormány átadta a kormányzást, 133 ezer forint volt egy pedagógus nettó fizetése, most pedig 128 ezer, miközben eltelt három év” – jegyezte meg.

Hozzáfűzte, ha a kormány a pedagógusok bérét csak inflációs szinten tartotta volna, a tanároknak ma átlagosan 153 ezer forint nettót kellene keresniük. “Erre jön a kormány és azt mondja, hogy 34 százalékos béremelést csinál, de ez is csak egy átverés, mert nem csinál mást, mint azt, hogy amit túlóraként kifizetett, most beteszi az alapbérbe, de cserébe megemeli az óraszámot, így a tanárok ugyanannyi munkáért ugyanannyi bért kapnak” – mondta.

Bajnai Gordon úgy vélte: a legnagyobb lelepleződés a “trafikmutyi, a földmutyi és most a takarékszövetkezetek ellopása”.

Hozzátette: gazdákat tesznek földönfutóvá, 40 ezer trafikból élő polgártól veszik el a megélhetést azért, hogy néhány ezer hűséges Fidesz-szimpatizánsnak extra profitot juttassanak, és több mint százezer takarékszövetkezeti tulajdonos vagyonát értékelik le a töredékére, “hogy egy maffiabankot hozzon létre magának a maffiakormányzás”.

A volt kormányfő szerint abban az országban, ahol a miniszterelnök maga intéz el mindent, “szinte egy kézzel állítja meg az árvizet”, ott természetes, hogy olyan súlyú ügyek, mint a “pedagógusok átvágása”, a “rezsiadó” bevezetése, vagy a trafikok és takarékszövetkezetek “lenyúlása” csak a miniszterelnök tudtával, döntésével aktív támogatásával történhet meg.

“Világos mára, erre a nyárra Magyarország minden polgára számára ki kellett, hogy derüljön: ezért Orbán Viktor a felelős, fejétől bűzlik a hal” – fogalmazott.

Hozzáfűzte: az Európa elleni küzdelem valójában a “trafikmutyi, a földlenyúlás, a takarékszövetkezetek lenyúlásának meghosszabbításáról”, arról szól, hogy ugyanezt megtehessék a patikákkal, a szeszesital-kereskedelemmel. “Orbán Viktor azért küzd Brüsszelben, hogy ezt a hatalmát minden időn túl megtarthassa, a nép akarata ellenére se lehessen leváltani” – hangsúlyozta.

Bajnai Gordon azt mondta: 2014 után meg fogják védeni a megélhetésüktől megfosztott trafiktulajdonosokat, a földjüktől megfosztott gazdákat, megvédik azokat, akiknek a vagyona takarékszövetkezeti befektetésben volt, és igazságot szolgáltatnak.

Hozzátette, hogy valódi, 36 százalékos rezsicsökkentést terveznek, és valódi, reálértékben az inflációt meghaladó, 15 százalékos béremelést fognak végrehajtani.

Kolovics János, Szigetvár fideszes polgármestere (j) a város korábbi csődjére utalva 1,65 milliárd forintról szóló csekket próbál átadni Bajnai Gordonnak - a csekket nem vette át. MTI Fotó: Lendvai Péter

A volt miniszterelnököt mintegy tíz tüntető libákkal és transzparensekkel fogadta a tájékoztatót követő fórum helyszínén. Utóbbiakon a Nekünk számít a rezsicsökkentés!, Bűnözőkkel kormányoztatok!, Szigetvár csődben volt a miniszterelnökséged alatt feliratok voltak olvashatók.

Bajnai Gordon a lakossági fórumon mintegy száz ember előtt arról beszélt, hogy olyan normális országot szeretne, ahol az emberek nem széthúznak és harcolnak, hanem összefognak egymással.

A közönség soraiból egy férfi bekiabált, hogy Hazudsz!, majd néhány perccel később felállt, egy hozzá közel álló férfinak azt mondta, hogy “összehordta a szemetet a szél”, és távozott.

 

Csekket akart adni Bajnai Gordonnak Szigetvár polgármestere

Szigetvár korábbi csődjére utalva 1,65 milliárd forintról szóló csekket akart átadni Bajnai Gordonnak a város fideszes polgármestere csütörtökön, de azt a volt miniszterelnök nem fogadta el.

Kolovics János akkor lépett az Együtt-PM szövetség vezetője elé, amikor ő be akart menni a szervezet lakossági fórumára. Bajnai Gordon a csekket nem vette át, ugyanakkor arra kérte a város első emberét, jöjjön be a rendezvényre és hallgassa meg, mit mond. A közelben ellene tüntetőkre utalva pedig megkérdezte tőle, nem közmunkások-e a demonstrálók.

A két politikus körül kisebb tömeg gyűlt össze, az egyik jelenlévő libatolvajnak nevezte Bajnai Gordont, egy másik pedig a polgármesternek mondta azt, hogy jövő ősztől már nem ő fogja betölteni a tisztséget.

Kolovics János a helyszínen újságíróknak azt nyilatkozta: a csekket azért akarta adni Bajnai Gordonnak, mert Szigetvár a Gyurcsány-Bajnai kormányok idején halmozott fel 1,6 milliárd forint adósságot, Szigetvár Bajnai Gordon miniszterelnöksége idején, 2010 első időszakában jutott csődhelyzetbe.

“Akkor nem jött ide, hogy segítsen, most pedig, amikor ismét kormányra akarja juttatni a maffiabaloldalt és újra bankárkormányt szeretnének Magyarországon, úgy gondolom, befizetheti” – közölte.

Kolovics János arra reagálva, hogy Bajnai Gordon nem vette át a csekket, azt mondta, ezt úgy értékeli, mint a volt kormányfő eddigi összes teljesítményét: megfutamodott a feladat elől.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.