Péterfalvi: bírósághoz fordulhatnak a listázott Pride-résztvevők

Az adatvédelmi hatóság elnöke szerint bíróságon kérhetnek jogorvoslatot azok a személyek, akiknek a nevét és fényképét egy internetes oldalon – a hozzájárulásuk nélkül – ismeretlenek közzétették azért, mert várhatóan részt vesznek a Budapest Pride szombati budapesti felvonulásán.

 

 

Péterfalvi Attila csütörtökön az MTI-nek azt mondta, az érintettek személyiségi jogaik megsértése miatt fordulhatnak a bírósághoz, például a fényképükhöz fűzött megjegyzések, jelzők miatt.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke utalt arra, hogy az eddigi bírói gyakorlat következetes abban, hogy jogsértőnek találja a – korlátozott nyilvánosságnak számító – közösségi portálokról “más céllal” levett fényképek felhasználását. Jelezte: a Fővárosi Ítélőtábla már több hasonló ügyet is tárgyalt.

Jelezte ugyanakkor, ha az internetes oldal például egy amerikai szerverről fut, akkor nagyon nehéz a jogérvényesítés, mert, mint mondta, az Egyesült Államokban a véleményszabadság szinte korlátozhatatlan jog.

Kitért arra is, a Médiahatóság kompetenciája, hogy adott esetben, például uszítás esetén letiltasson egy internetes oldalt.

Az adatvédelmi biztos ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, ha valaki részt vesz egy – a szombati felvonuláshoz hasonló – rendezvényen, az nyilvános közszereplésnek minősül, így arról “korrekt tájékoztatással” lehet tudósítani, illetve képeket megjelentetni.

Péterfalvi Attila arra is kitért, ha valaki önként kéri, hogy vegyék fel a listára, azaz nyilvántartásba, az “rendben van”, bár miután különleges adatról – szexuális irányultságról – van szó, ezért ahhoz írásbeli hozzájárulásra lenne szükség.

Az MTI azért kereste meg az adatvédelmi hatóság elnökét, mert egy internetes oldalon ismeretlenek közzétették azoknak a nevét, illetve fényképét, akik szerintük várhatóan részt vesznek a Budapest Pride szombati rendezvényén. Az oldal elindítása után nem sokkal ugyanakkor többen is kérték, az ő nevüket és fényképüket is jelentessék meg.

A szombati felvonulás szervezőinek internetes oldalán az áll: a Budapest Pride egy feminista és anti-rasszista szemlélettel működő leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer szervezet.

A NAIH elnöke – más témában – az Elmű vélt listázásával kapcsoltban az MTI-nek azt mondta, a hatóság vizsgálatot fog folytatni az ügyben, ám egyelőre nem kapták meg a megkeresést.

Az ügy előzménye, hogy szerdán Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő bejelentette, az adatvédelmi hatósághoz fordul, mert tudomása szerint az Elmű listázza egyes dolgozóit.

A párt rezsicsökkentésért felelős képviselője azt mondta: a cégnél – amely korábban “a leggyorsabban és a legnagyobb erővel feküdt keresztbe” a rezsicsökkentésnek – egy belső utasítás alapján listázzák azokat a munkavállalókat, akik mandátumot szereztek például önkormányzati testületekben. Az ő adataikat összegyűjtik, és eljuttatják a többségi tulajdonos RWE németországi központjába – tette hozzá.

Péterfalvi Attila erre utalva azt mondta, ha valaki egy önkormányzat képviselője, az közérdekű adat, ám ennek a kezelése már “vizsgálati kérdés”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.