Horvátország az Európai Unió 28. tagállamává vált

Tíz évvel csatlakozási kérelmének benyújtása után Horvátország hétfőn az Európai Unió 28. tagállamává vált.

 

 

Zágrábban éjfélkor az Európai Unió himnuszával, az Örömódával köszöntötték a csatlakozás pillanatát, amelyhez kapcsolódóan az európai unió vezetői, José Manuel Barroso bizottsági elnök, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, illetve a horvát közjogi méltóságok, Ivo Josipovic köztársasági elnök és Zoran Milanovic miniszterelnök tartottak ünnepi beszédet a meghívott külföldi és horvát politikusok – köztük Orbán Viktor magyar kormányfő – jelenlétében.

Az európai uniós csatlakozás központi ünnepségén a horvát kultúra múltjának és jelenének értékeit, illetve a világnak adott találmányokat mutatták be. Az uniós csatlakozást ünneplő műsort a horvát főváros központjában, a forgalomtól teljesen elzárt, s a nagy számú politikusvendég miatt biztonsági övezetté alakított Jelacic téren több ezres tömeg előtt mutatták be. A látványos, fénnyel és vetítésekkel “megfestett” épületekkel a háttérben több színpadon váltották egymást a fellépők.

A mintegy 700 szereplőt felvonultató programban a horvát klasszikus és népzene, valamint a mai modern zenei műfajok ismert horvát előadói léptek színpadra, köztük a Lado nemzeti néptáncegyüttes és a világsikert elért 2Cellos duó. A fellépők nemcsak az egyes tájegységek – mint az Isztriai-félsziget vagy akár Muraköz és Szlavónia – dalait, de a népszokásokat és a nyelvemlékeket is megidézték.

Külön műsorrészt szenteltek azoknak a horvát feltalálóknak és tudósoknak, akik a világot gazdagították ma is ismert és használt találmányaikkal, eredményeikkel. A horvátokhoz köthető jelentős felfedezések sorában helyet kapott a léghajó, az izzólámpa, a torpedó, a töltőtoll, a nyakkendő, a dinamó és az ejtőernyő is.

Az éjféli ceremónia keretében élő közvetítés formájában lehettek részesei a Zágráb központjában ünneplők a határok képletes lebontásának.

Breganában, a horvát-szlovén határon Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mondott beszédet a vámhatár megszűnése alkalmából.

A horvát főváros központjában hajnalig tartanak a zenés programok az uniós csatlakozás ünnepén.

A zágrábi ünnepséggel egy időben az ország más városaiban is hasonló ünnepi rendezvényeket tartottak.

Horvátország uniós csatlakozásával egy időben az Európai Unió soros elnöki tisztségét Írországtól Litvánia vette át.

 

 

 

Navracsics Tibor: az EU esély, amit ki kell használni

A zene nem ismer határokat, hallhattuk, érezhettük, hogy valóban össze tud kötni bennünket, két ország lakóit – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes vasárnapról hétfőre virradó éjjel Eszéken (Osijek) a Horvátország csatlakozása alkalmából rendezett ünnepi koncerten.

A kelet-horvátországi városban Rúzsa Magdi és Tony Cetinski horvát popsztár nagysikerű koncertjével üdvözölte az Európai Unióhoz 28. tagállamként július elsején csatlakozott Horvátországot. A vasárnap késő este kezdődött eseményen éjfélkor felcsendült az Örömóda, az Európai Unió himnusza, majd káprázatos tűzijátékot rendeztek. Ezt követően elsőként a magyar miniszterelnök-helyettes, utána pedig Eszék polgármestere köszöntötte az egybegyűltek.

Akárcsak a zenében, a határok az Európai Unióban is eltűnnek a nemzetek és országok között – hangsúlyozta a főként fiatalokból álló közönséghez szólva Navracsics Tibor.

Az Európai Unió esély, amit ki kell használni, lehetőség, amelyet meg kell ragadni – jelentette ki. Mint megjegyezte, ma sokat beszélnek az EU válságáról, és mondják, hogy nehezen lendül mozgásba, nehézkesen mozdul az új megoldások felé. “Különösen ti, fiatalok új életet tudtok vinni az unióba, át tudjátok adni a szervezetnek azt az energiát, lelkesedést, tudást, ami bennetek van, és ugyanígy a magyar-horvát kapcsolatokba is új színt, új ötleteket, új lendületet tudtok vinni” – fogalmazott a magyar politikus a zsúfolásig megtelt eszéki várnegyed főterén.

Az eseményt az INA olajipari társaság támogatásával Eszék városa és a zágrábi magyar nagykövetség szervezte.

 

 

 

Varga Mihály a breganai határátkelőhelyen tartott ünnepségen

 

A vámhatárt jelző tábla ünnepélyes levételével és az éjfél után Horvátországba érkező első autó átengedésével köszöntötték az ország EU-csatlakozását a breganai horvát-szlovén határátkelőhelyen, ahol Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mondott beszédet a vámhatár megszűnése kapcsán.

Varga Mihály részt vett a Horvátország EU-csatlakozásának alkalmából rendezett vasárnapi zágrábi ünnepségen, valamint breganai határátkelőhelyen tartott eseményen is. Az este folyamán a tárcavezető egyeztetett Slavko Linic horvát és Uros Cufer szlovén pénzügyminiszterrel – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-vel.

A breganai határátkelőnél vasárnap éjfélkor kezdődött ünnepségen levették a Horvát Köztársaság Vámhivatalának tábláját, kihelyezték az uniós zászlókat és ünnepélyes keretek között átengedték a Horvátországba érkező első autót.

Horvátország Európai Uniós csatlakozását a magyar kormány a kezdetek óta kiemelten támogatta, ezért tekinti sikernek, hogy Horvátország július 1-jén 28. tagállamként csatlakozott az Európai Unióhoz. A kormány kiemelt célja, hogy a két ország közötti kapcsolat és együttműködés az uniós tagság eredményeként tovább erősödjön – hangsúlyozza az NGM közleménye.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.