IPI: A magyar info-törvény korlátozza a közérdekű adatok megismerésének lehetőségét

Az információszabadságról szóló magyar törvény korlátozza a közérdekű adatok megismerésének lehetőségét, a kormány működésének átláthatóságát, és növeli a korrupció kockázatát – állítja a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) és annak fiókszervezete, a Délkelet-európai Médiaszervezet (SEEMO) Bécsben kiadott nyilatkozatában.

 

 

Az MTI-nek is megküldött nyilatkozatban a szervezetek felidézik, hogy Áder János köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte a parlamentnek a törvényt, arra hivatkozva, hogy a jogszabály értelmében csak az Állami Számvevőszéknek és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak lenne teljes hozzáférése a közérdekű adatokhoz, valamint az túlságosan tág lehetőséget ad az állami szolgáltató intézményeknek a “visszaélésszerű adatkérés” kategóriájának meghatározására. A parlament az államfő kifogásait figyelembe véve módosította a javaslatot. Az IPI és a SEEMO szerint azonban az továbbra is korlátozza az állampolgárokat, hogy betekintsenek a közérdekű adatok bizonyos formáiba, valamint a magánszemélyeket és a civil szervezeteket, a médiumokat abban, hogy betekintsenek nagy mennyiségű kormányzati adatba – állapítják meg.

A szervezetek emiatt arra kérik a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvénytervezetet. “Korlátozni a betekintést azokba a fontos információkba, amelyeknek megismerhetőknek kell lenniük a nyilvánosságra számára – mint például, hogy a kormány hogyan költi el a közpénzeket -, egyrészt akadályozza a médiát abban, hogy ellenőrizhesse az általa kiadandó információk pontosságát, valamint abban, hogy a kormányzat elszámoltatása érdekében, ha szükséges, ellenőri szerepben lépjen fel” – jelentette ki Anthony Mills, az IPI kommunikációs és PR-igazgatója.

A két szervezet emlékeztet arra, hogy a Fidesz egy nappal azután nyújtotta be a törvény eredeti tervezetét a parlamentnek, hogy a Transparency International (TI) nemzetközi korrupcióellenes szervezet bejelentette: betekintést fog kérni a dohánykereskedelmi engedélyek odaítélésének részleteibe, mert olyan vád érte a kormányt, hogy a pályázatban a Fidesz támogatóit részesítette előnyben. A tervezet benyújtását követően a parlament kevesebb mint 48 óra alatt fogadta el azt. A kormány tagadja, hogy támogatói kapták volna meg a dohányforgalmazás jogát, valamint azt is, hogy a törvény a TI adatkérésére lett volt reakció – áll a nyilatkozatban.

Oliver Vujovic, a SEEMO főtitkára közölte, hogy az információszabadságról szóló törvény megváltoztatása lesz az egyik téma, amelyet a két szervezet fel fog vetni következő magyarországi hivatalos látogatásán. Az IPI és a SEEMO küldöttsége július 1-jén és 2-án vizsgálja meg Magyarországon, hogy a médiatörvény utóbbi évekbeli változtatásainak – amelyeket nemzetközi megfigyelők kritikával illettek – milyen hatásai vannak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.