Osztrák lap Hartmann útjáról, cseh újság a politika erőviszonyokról

Matthias Hartmann, a bécsi Burgtheater igazgatója és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter találkozójáról közölt cikket kedden a Der Standard című osztrák napilap, míg a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági újság a csehországi, a lengyelországi és a magyarországi politikai erőviszonyok alakulásáról közölt elemzést.

 

A liberális irányultságú osztrák napilap a Burgtheater igazgatójának június közepén tett látogatásról szóló cikkében úgy fogalmaz, hogy a kormány saját céljaira használta fel Matthias Hartmann igazgatót. A lap úgy értékelte, hogy Magyarországon már hosszabb ideje vezető posztokat “csak a Fidesz-kormány hű követőinek” adnak. Egymás után sorjáznak rasszistáknak és nacionalistáknak adott kitüntetések, s független színházi társulatok többé már nem kapnak támogatást – írták.

Hartmann a saját szavai szerint februárban közvetítő szerepet vállalt osztrák értelmiségiek közös nyílt levelének Balog Zoltánhoz való eljuttatásában. A júniusi találkozó a jelek szerint eltérő benyomásokat hagyott maga után – áll a cikkben, amely szerint amikor Hartmann konkrét kérdésekre szeretett volna választ kapni, hosszas “szónoklatok” következtek. “Fidesz-közeli újságírók” ezzel szemben a Standard szerint “teljes sikerként ünnepelték” az informális találkozót, beszámolva arról, hogy Hartmann meghívott négy független színházi társulatot és a Nemzeti Színház új vezetőjét a Burgtheaterba. A Magyar Nemzet arról számolt be, hogy Hartmann szívélyesen meghívta az állami színház intendánsát a Burgtheaterbe, “minden más nem volt említésre érdemes a kormány közeli sajtóban” – írta az osztrák lap. “Úgy tűnhet, mintha még én kérnék bocsánatot az okozott kellemetlenségért” – idézte a Der Standard Hartmannt.
http://derstandard.at/1371170484811/Reise-in-das-rechte-Land-des-Laechelns

Nemcsak Csehországban, de Lengyelországban és Magyarországon is ezekben a hónapokban változóban vannak a politikai erők közti viszonyok – írja a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági napilap kedden. A Mi köti össze Kaczynskit, Orbánt és Zemant, vagyis a nagy változásról című elemzésében Martin Ehl, a lap külpolitikai rovatának vezetője egyebek között hangsúlyozta: míg a lengyel kormányfő népszerűsége csökken, Magyarországon folyamatosan “győzködik” a választókat Orbán Viktor miniszterelnök képességeiről. Legújabban azzal, hogy a kormánynak sikerült kivezetnie az országot az EU túlzottdeficit-eljárása alól. Az ellenzék azt állítja, hogy ez súlyos megszorítások árán történt, s hogy a megszorítások még tovább nőnek.

Az újság szerint “a szkeptikusok malmára hajtja a vizet”, hogy ez a döntés “semmilyen módon nem befolyásolta a forint árfolyamát, ami a devizahitelek miatt a magyarok számára egyértelműen a legfontosabb gazdasági mutató”. A Fidesz azon igyekszik, hogy a többletterheket maximálisan a nagy nemzetközi cégekre hárítsa.

“A felmérések szerint továbbra is a Fidesz a legnépszerűbb, és sokat segít neki, hogy az ellenzék képtelen a közös fellépésre. Orbán győzelme tehát biztos, a kérdés csak az, milyen mértékű lesz. Az Orbán-kormány ezért most azzal fog foglalkozni, hogyan indítsa be újra a gazdasági növekedést. A hazai kereslet stagnál és a beruházók rendkívül óvatosak. Ha Orbán Viktornak mindazok után, amit az elmúlt három évben tett, mégis sikerülne beindítania a gazdaságot, az a leglényegesebb és legmeglepőbb közép-európai újdonság lenne” – zárja eszmefuttatását Martin Ehl.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.