Gyógyszerrel akarják megelőzni a mellrákot Nagy-Britanniában

Európában elsőként Nagy-Britanniában tesznek kísérletet arra, hogy egészséges nők gyógyszerszedéssel megelőzzék a mellrákot.

 

 

A kedden életbe lépett új ajánlás alapján gyógyszerszedéssel több ezer olyan brit nő veheti elejét a daganat kialakulásának, akinél a családi előzmények miatt magas a mellrák kockázata. A kezelésről a kezelőorvosok és a páciens együtt döntenek.

Ha öt éven át naponta szedik a tamoxifen vagy raloxifen nevű ösztrogéngátlókat, az 40 százalékkal csökkenti a mellrák kockázatát – idézte a BBC online kiadása a brit Országos Egészségügyi és Gondozási Intézet (NICE) ajánlását.

Az új brit irányelvek azt jelentik, hogy körülbelül félmillió angol és walesi nő számára lehet alternatívája a melleltávolító műtétnek. Valószínűleg Észak-Írország is hamarosan követi az angol példát. Skóciában annak ajánlják fel a gyógyszeres megelőzést, akinek két vagy több családtagja szenvedett mellrákban.

Minden ötödik emlődaganatnak családi előzménye van. Ha a közeli női hozzátartozók, az anya, a nővér vagy húg, a nagynéni mellrákosak voltak, növeli a valószínűségét az ezért felelős gének, a BRCA1 és a BRCA2 öröklésének.

Angelina Jolie amerikai filmsztár családi genetikai öröksége miatt döntött úgy tavasszal, hogy a kockázat csökkentése céljából eltávolíttatja mindkét melle mirigyállományát.

A kutatások szerint a tamoxifen vagy a raloxifen öt éven át naponta történő szedése majdnem felére csökkenti a megbetegedés kockázatát, a védőhatás pedig legalább egy évtizedes lehet. Ám a szakértők szerint mérlegelni kell a lehetőségeket, hiszen a mellszövet-eltávolítás gyakorlatilag nullára redukálja a daganat kockázatát, míg például a tamoxifen mellékhatásai között hőhullámokkal és vérrögök képződésével is számolni kell.

A kutatók azt is feltárták, hogy a mellrák kezelése céljából gyógyszert szedő nők majdnem fele abbahagyja a kezelést.

“A tamoxifent negyven éve használják nagy sikerrel a mellrák utókezelésére, mert megakadályozza a daganat kiújulását. Az egészségügyi dolgozók jól ismerik, és nem is drága gyógyszer, egy nő ötéves adagja 130 font, míg a mellrák kezelése 12 ezer fontba kerül” – magyarázta Susan Herd, a NICE ajánlását kidolgozó csoport szakápoló tagja.

Nagy-Britanniában évente átlagosa 50 ezer nőnél és 400 férfinál diagnosztizálnak emlőrákot, amely a szigetországban a leggyakoribb a daganatos megbetegedések közül.
http://www.bbc.co.uk/news/health-23032371

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.