BKK: ismét változik a forgalmi rend a Baross téren

A budapesti Baross tér átépítésének újabb üteme kezdődik el, emiatt áthelyezték a Kerepesi úton kifelé tartó sávokat, szerdán pedig megszűnik a Festetics utcai ideiglenes gyalogátkelő – írta közleményében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedd délután.

 

 

Keddtől a Kerepesi úton kifelé tartó forgalmat a Fiumei úti kereszteződés után a Baross tér déli oldalán épülő útpályára terelik át. A Blaha Lujza tér felől érkező buszok és trolibuszok is erre közlekednek a Thököly út felé, útvonaluk és megállóhelyeik azonban nem változnak.

Szerdától a Festetics utca vonalában eddig működő zebra ideiglenesen megszűnik, a gyalogosok az aluljárót használhatják. A mozgásukban korlátozottaknak vagy babakocsival közlekedőknek a Lóvásár utcai zebra használatát javasolják.

 

 
Üzembe helyezte a BKK a forgalom-előrejelző táblákat Budapest négy pontján

 

A sikeres tesztüzem után véglegesen üzembe helyezte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) azokat a táblákat, amelyek a forgalmi dugókról tájékoztatnak – közölte a BKK kedden a Facebook-oldalán.

A digitális táblákat korábban az M1-es és M7-es autópálya közös szakaszán, a 6-os út Budapestre bevezető részén, valamint a Budafoki úton és a Szerémi úton állította fel a BKK. Ezek arról informálják a gépjárművezetőket, hogy hány perc alatt lehet eljutni a Duna-hidakhoz.

A táblákat számítógéppel vezérlik, folyamatosan frissülnek, és a Lánchíd, az Erzsébet híd, a Petőfi híd, valamint a Rákóczi híd eléréséhez szükséges időt írják ki rajtuk. A 6-os út bevezető szakaszára telepített kijelző emellett a P+R parkoló telítettségéről és az onnan induló tömegközlekedési járművek indulási idejéről is tájékoztatást ad.

A rendszer intelligens kamerákra épül, amelyek figyelik a járművek egy-egy pont közötti szakaszsebességét – a rendszám rögzítése nélkül -, továbbá a forgalomintenzitást és a sávok kihasználtságát. A forgalomtechnikai adatokat azonnal értékelik, és amikor szükséges, a rendszer a központnak figyelmeztető jelzéseket ad.

 

 
Júliusban forgalomba áll a maradék ötven Mercedes busz is Budapesten

 

Július elsején forgalomba áll az utolsó ötven, új beszerzésű Mercedes-Benz Citaro 2 típusú autóbusz is Budapesten, ezzel teljessé válik a 150 járműből álló flotta – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-vel.

Júliustól újabb kilenc vonalon, a 7-es és 7A, a 31-es, a 33-as, a 34-es, a 67-es, a 106-os, a 139-es, valamint a 168E vonalon állnak forgalomba az égkék Mercedesek, a 30, 30A és 230-as viszonylaton pedig már hét közben is lehet majd utazni az új buszokkal. Emellett újabb járműveket állítanak forgalomba a 8-as, a 11-es, a 22-es, a 22A, a 111-es, a 112-es, a 178-as, a 196-os, a 196A és a 222-es vonalakon.

A buszok beosztásánál a BKK tájékoztatása szerint elsődleges cél volt, hogy a város lehető legtöbb pontján megjelenhessenek az új autóbuszok, a felszabaduló régebbi alacsonypadlós autóbuszokat pedig olyan vonalakra irányították át, ahol eddig csak kismértékben vagy egyáltalán nem volt elérhető az akadálymentesített szolgáltatás. Júliustól 38 vonalon jár majd az eddiginél több alacsonypadlós busz.

A közlemény felidézi, hogy három ütemben – május, június és július első napjaiban – a BKK megrendelése alapján a VT-Transman Kft. állította forgalomba az új Citarókat. Az új autóbuszok forgalomba állítása után a budapesti autóbusz-hálózaton az alacsonypadlós autóbuszok részaránya a 2013 májusát megelőző 28 százalékról 45 százalékra nő július 1-jétől.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.