Aláírták a szennyvíz-elvezetési projekt támogatási szerződését, amelynek Budaörs is részese

Aláírták a Budapest komplex integrált szennyvízelvezetése elnevezésű projekt támogatási szerződését. A beruházásban 2015-ig 237 kilométernyi csatorna épül a fővárosban és az agglomerációban.

 

 

A keddi ünnepélyes aláíráson Tarlós István főpolgármester arról beszélt, hogy a beruházás tartalmazza a budapesti csatornahálózathoz kapcsolódó szennyvízcsatorna-fejlesztést. Tizenhat kerületben mintegy 14 ezer ingatlant érint a projekt, csaknem 20 ezer háztartási kapcsolatot építenek ki.     

A főpolgármester elmondta, hogy a következő két évben körülbelül 240 kilométer szennyvízcsatorna épül Budapesten, ebből 90 kilométer a XVIII. kerületben. Hozzátette: az érintett kerületek az építési költségek hat százalékának megfizetését vállalták.     

Tarlós István kiemelte: a beruházás költségei nem terhelik a lakosságot, ugyanakkor azt várja, hogy a budapestiek minél nagyobb számban csatlakoztassák ingatlanjaikat a gerincrendszerre.     

A projekt nettó összköltsége 34,1 milliárd forint, ebből az uniós támogatás 27,6 milliárd forint.     

Körtvély Zoltán, a Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, jelenleg mintegy 200, szennyvíztisztítással és elvezetéssel összefüggő beruházás van folyamatban. Az uniós és a hazai jogszabályok értelmében Budapesten és környékén teljes körűen meg kell oldani a csatornázást – tette hozzá.     

Szavai szerint Nagykovácsi, Remeteszőlős, Budakalász, Üröm, Gyál, Vecsés, Üllő, Kerepes, Kistarcsa és Nagytarcsa – Budaörssel kiegészülve – alkot egy szennyvízelvezetési agglomerációt, az ott keletkező szennyvíz tisztítását az észak-pesti, a dél-pesti és a központi szennyvíztisztító telepeken végzik.     

Körtvély Zoltán tájékoztatása szerint az agglomerációt is magában foglaló társulás célja, hogy Budapesten és környékén minél nagyobb számban bekapcsolják a vezetékes szennyvízelvezetés és -tisztítás rendszerébe a csatornázatlan lakásokat.     

Mint mondta, 2015-ig 237 396 folyóméter csatorna és több mint 13 ezer csatornabekötés épül, ami 42 ezer lakosnak biztosítja a szolgáltatást.     

A szerződést az ügyvezető igazgató Orbán Gyöngyivel, a Budapest-Budaörs Szennyvízelvezetési Beruházó Önkormányzati Társulás elnökével írta alá.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.