Montenegrói román turistabusz balesete – Tovább nőtt a halottak száma

Hétfő reggelig 18-ra nőtt a Montenegróban szakadékba zuhant román turistabusz halálos áldozatainak száma – közölte a bukaresti külügyminisztériumban alakult válságstáb.

 

 

A busz további 29 sérült utasát a podgoricai kórházakban ápolják, közülük hétnek az állapota válságos – állítják a román hírforrások a montenegrói sajtóra hivatkozva.

A román turistákat szállító, román rendszámú busz vasárnap délután Grló térségében, a montenegrói fővárostól 30 kilométernyire északra egy völgyhídról zuhant a több mint harminc méteres szakadékba.


 

A mentést a nehéz terep miatt alpinisták és kommandósok is segítették. A vasárnap esti jelentések még 15 halottról szóltak. A helyi sajtó beszámolója szerint több tucatnyi montenegrói adott vért a sérültek ellátásához.

A román média a montenegrói közszolgálati televízióra hivatkozva arról számolt be, hogy a busz, amely a híd előtti alagútból bukkant elő, a szakadékba zuhanása előtt egy 12 éves montenegrói gyereket is elsodort: ő is kórházba került, de nincs életveszélyben.

A mentésben résztvevők szerint a busz zuhanás közben szikladarabokat szakított le a meredek hegyoldalról, amelyek közül több is az összetört buszra zuhant. Több holttest gyakorlatilag kettészakítva hevert a sziklákon – számoltak be a szemtanúk. “Istennek hála, a busz nem a folyóba zuhant, mert különben senki sem élte volna túl a balesetet” – mondta Vaso, egy grlói fiatalember.

A buszon – a két sofőrt is beleértve – 47-en voltak, közöttük egy hétéves gyerek. Egy hétfői kórházi közlemény szerint a gyerek állapota stabil.

A Digi 24 román hírtelevízió információi szerint az autóbusz valamennyi utasa román turista, akik szombat reggel indultak egyhetes vakációra Bukarestből. Az egyik megszólaltatott rokon szerint az utasok többsége 60-70 év körüli nyugdíjas volt, akik montenegrói, szerbiai és horvátországi kolostorokat akartak meglátogatni.

Az éjszaka folyamán egy román katonai repülőgép érkezett Podgoricába, amelyen a külügyminisztérium erősítést küldött a montenegrói külképviseletnek a konzuli feladatok ellátására. Montenegróba érkezett a román rohammentő-szolgálat alapítójaként ismert Raed Arafat egészségügyi államtitkár-helyettes is, hogy felmérje a sérültek hazaszállításának lehetőségét.

Bukarestben bejelentették, hogy az uniós külügyminiszterek luxemburgi értekezletén tartózkodó Titus Corlatean román külügyminiszter is a helyszínre indul.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.