FT: ráfizetés lesz a magán nyugdíjtakarékosság

A  nyugdíjtakarékosság csak ráfizetés lesz több száz millió európai polgárnak – idézi a Financial Times brit pénzügyi lap a pénzügyi szolgáltatásokat igénybe vevők európai érdekképviseleti szerve, az EuroFinuse (European Federation of Financial Services Users) véleményét.

 

 

“Ha a nyugdíjtakarékosság után nem lehet pozitív hozamra számítani, akkor az egésznek semmi értelme nincsen” – mondta Guillaume Prache, a EuroFinuse igazgatója.

A szervezet egy olyan belgiumi szakmai nyugdíj-befektetési alap esetét hozta fel elrettentő példának, amely egyik tagja megtakarításai reálértékének egy ötödét játszotta el, miután 2000 és 2012 között 40 százalékponttal teljesített a részvény/kötvény benchmark index alatt.

Az OECD szerint az elmúlt öt évben az európai országokban a nyugdíjalapok átlagosan 1,6 százalék negatív hozamot értek el. Az EuroFinuse szerint ez már azért is aggasztó, mivel az OECD számos nyugdíjalap esetében nem vette figyelembe az eredményt terhelő egyéb díjakat és adókat. A reálhozam tehát valójában még az OECD által kimutatottnál is rosszabb lehet.

Az EuroFinuse saját európai felmérésének első fázisában a francia, spanyol és dán nyugdíjalapok reálhozamát vette górcső alá.

Franciaországban a biztosító társaságok által kezelt magán nyugdíjalapok 1,4 ezer milliárd eurós vagyona 2001 és 2011 között mindössze évi 0,8 százalék pozitív reálhozammal gyarapodott. A spanyol magán nyugdíjalapok ezalatt évi 1,5 százalék reálveszteséget, a dán alapok pedig évi 2,7 százalék pozitív hozamot értek el.

Guillaume Prache szerint a nyugdíjalapok eredménykilátásai már csak azért is borúsak Európában, mert csökkennek a kötvényhozam-várakozások, valamint a legtöbb európai országban növekednek a megtakarításokra kivetett adók, illetve az egyéb járulékos pénzügyi költségek és díjak sem mutatnak csökkenő tendenciát.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.