Múzeumok éjszakája 2013 – Programok

Az Egri csillagok és a török hódoltság korának témájára épülnek a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) programjai a Múzeumok éjszakáján: a szombati rendezvényen többek között Gárdonyi regényének eredeti kézirata és hőlégballonozás várja a közönséget a múzeumban.

 

 

Csak ezen a hétvégén tekinthető meg a Nemzeti Múzeumnak a Múzeumok éjszakájára kölcsönzött két dokumentum: az Egri csillagok eredeti kézirata és Gárdonyi Géza saját készítésű rajza az egri várról. Léghajózni a Múzeumkertben, az Arany János szobor mellett pénteken 18 és 23 óra, szombaton 18 és hajnali 2 óra között lehet, de kizárólag szélcsendes időben – tájékoztatta az MTI-t az intézmény.

Az MNM szombaton már 14 órától különleges programokkal készül: a gyerekek például kipróbálhatnak egy “repülőszőnyeget”, és mesekaftánba is öltözhetnek.

A belső udvarban török tea- és kávéház nyílik, itt török csemegék, varázslatok, bérelhető vízipipák, valamint a hódoltság korát feldolgozó filmek várják a betérőket. Az este folyamán három alkalommal Seres Zoltán tart dervis- és hastáncbemutatót.

A kiállítási terekben számos tárlatvezetésen lehet részt venni, 23 órakor Csorba László főigazgató vezeti körbe a hozzá csatlakozókat.

Fodor Pál történész az Oszmán Birodalom 1552-es terveiről tart előadást, Zólyomi Zsolt parfümőr a “kelet illatát” idézi meg, Baltavári Tamás történész pedig a mohácsi csatát modellező számítógépes animációt mutatja be.

A kertben több sétához is lehet csatlakozni: lesz Kincsvédő kazamatatúra és múzeumkerti fáklyás túra is. A Nemzeti Múzeum részletes szombati programjairól az intézmény honlapján (hnm.hu) találhatnak részletes információkat az érdeklődők.

 

 

Egyenruhákból nyílik kiállítás a BKV múzeumában

A BKV Deák téri kiállítótere, a Földalatti Vasúti Múzeum idén is csatlakozik a Múzeumok éjszakája programjaihoz: az állandó tárlat mellett a világ számos közlekedési egyenruháját bemutató időszaki kiállításával várja a látogatókat.

A millenniumi földalatti egykori alagútjában kialakított múzeum a kontinens első, 1896-ban átadott földalatti vasútjának állít emléket. A kiállított muzeális járművek mellett számos tárgyi emlék, eredeti dokumentum, tervrajz, térkép, fotó és modell kalauzolja végig az érdeklődőket a földalatti vasút történetén az építéstől napjainkig – részletezi az intézmény közleménye.

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén is készülnek időszaki kiállítással: ebben az évben a világ közlekedési társaságainak egyenruháiból mutatnak be válogatást.

A közösségi közlekedés egy város életének meghatározó eleme, a közlekedési társaságok a világ legtöbb nagyvárosában sajátos, azonnal felismerhető arculattal rendelkeznek. Egyedi megjelenésük szerves részét képezi a társaság dolgozói által viselt egyenruha is, amely már-már a városképhez is elválaszthatatlanul hozzátartozik – olvasható a közleményben, amely szerint a kiállítás ezeken a formaruhákon keresztül mutatja be a világ közlekedési társaságainak sokszínűségét Bécstől Montreálig.

 

 

Ingyenes buszjárat közlekedik a gödöllői programhelyszínek között

Minden eddiginél több programmal és több helyszínen várja a múzeumok éjszakáján a vendégeket Gödöllő, ahol ingyenesen igénybe vehető “alkalmi” buszjáratot is közlekedtetnek szombat délutántól hajnalig.

A valamennyi korosztály érdeklődését kielégítő programok egymást váltják a városi múzeumban, a könyvtárban, a GIM-házban, a helyi szállodában, a Szent István Egyetem (SZIE) könyvtárában, a Levendula Galériában és a régészeti látványraktárban – sorolta Péterfi Csaba, a gödöllői önkormányzat kommunikációs igazgatója.

Az ünnepi események egyik központjában, a főtéren – kapcsolódva a városi tematikus évhez, a szecesszió évéhez – a Gödöllő Táncszínház előadásában táncbemutatóval kezdődik a rendezvényfüzér, majd zenés produkciók következnek. Fellép mások mellett a 2011-es gödöllői jazz fesztivál egyik díjazottja, a Pátkai Rozina–Tóth Mátyás Duó, akik szinte ráhangolják a közönséget az este fél tízre tervezett másfél órás interaktív audiovizuális fényjátékra.

A főtérnél lévő Erzsébet királyné szállodában szombaton éjfélig látogatható az Erzsébet királyné és a gasztronómia című kiállítás; itt a hölgyek magukra ölthetik a királyné ruhakölteményeinek rekonstrukcióit, sőt, le is fényképezkedhetnek bennük – magyarázta a kommunikációs igazgató.

A városi múzeum programjai közül a Körösfői-Kriesch Aladár-emlékkiállítás, illetve a művész unokája, Körösfői László visszaemlékezése tartogat igazi csemegét az érdeklődőknek, akik az udvaron megnézhetik a Garabonciás Színtársulat előadásában Molnár Ferenc Liliom című művét is.

A gödöllői királyi váróban a cserkészettel kapcsolatos előadásokat és foglalkozásokat, a Művészetek Házában zenei, színházi és kézműves programokat tartanak, de kreatív mozgásműhely is szerepel a gazdag kínálatban.

A GIM-házban a gyermekeknek kínálnak mesés szórakozást, a Levendula galériában szecessziós tárlat nyílik, a régészeti raktárbázison ókori kalandokban lehet részük a történelem kedvelőinek, a Szent István Egyetemre pedig többek között a könyvtári és egyetemi túrák,  valamint a zenés irodalmi teaház miatt érdemes majd ellátogatni.

A múzeumok éjszakájának gödöllői helyszínei között ingyenes buszjárat közlekedik – tette hozzá Péterfi Csaba.

 

 

A zenéé a főszerep az Orfeumban

Egész éjszaka a zenéé a főszerep az Orfeumban szombaton; az Így mulat a Pesti Polgár, azaz Múltidéző Zenemúzeum című programmal este hét órától hajnalig várják a közönséget a múzeumok éjszakáján.

A pesti mulatóban az első program ezen az estén A nemzet csalogánya – Blaha Lujza élete prózában és dalokban című produkció lesz. Csomor Csilla színművész a magyar színjátszás kiemelkedő alakjának, Blaha Lujzának a sorsát megjelenítő előadásból készített zenés irodalmi estet, Darvas Ferenc zongorakíséretével.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben a szervezők kiemelik: a tavalyi rendezvényen 1300 vendég volt kíváncsi az Orfeum programjaira, ezért az idén a pódium terem mellett a különtermet is berendezik asztalokkal, székekkel, és a közönség kivetítőkön követheti a színpadon zajló produkciókat.

Kilenc órától Gyere, te nímand – Régi budapesti színházi slágerlista címmel régi magyar operettek és filmek slágereit idézik fel, amelyeket Kállai-Kiss Zsófia zenekarával és Járási Lászlóval ad elő. Ezt követően az 1980-as évek Neoton-dalai hallhatók swing-köntösben: Csepregi Éva és zenekara különleges hangszerelésben mutatja be a dalokat ezen az estén.

Éjféltől pedig a Pesti Sikk zenekar az 1930-as, 1940-es évek sanzonjait adja elő.

 

 

Pétanque, macaron és boulangerie az Iparművészeti Múzeum kínálatában

Iparművészeti vásárral, a francia új cirkusz ízelítőjével, remek borokkal és süteményekkel, francia eredetű golyójátékkal, villám nyelvtanfolyammal, divatshow-val és szakmai tárlatvezetésekkel várja az érdeklődőket a hét végén az Iparművészeti Múzeum.

A Múzeumok Éjszakája hétvégéjén az intézmény délelőttönként zárva tart: mindkét nap délután két órától látogathatja a közönség a kiállításokat. Szombaton ugyanebben az időpontban nyit a Creative Arts Fair iparművész vásár, amely hajnali két óráig fogadja az érdeklődőket. A gyermekfoglalkozásokkal tarkított családi nap pedig délután négy órától este nyolcig tart.

Az éjszaka hivatalos programja este hatkor kezdődik: háromszor is lesz divatshow és a bemutatók között zenei programokon lazíthatnak a látogatók. A múzeum Üvegcsarnokában Orosz Zoltán harmonikaművész lép fel, az AKT színészzenekar francia sanzonokat ad elő élő zenei kísérettel. Az éjszaka hangulatáról DJ Shizuka gondoskodik – olvasható a múzeum sajtóirodája által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az új ismeretekre éhes látogatókat a Sezlon, zseton, rekamié című előadással várja a múzeum könyvtárában Prékopa Ágnes művészettörténész, aki francia nevű tárgyaink eredetéről fog mesélni. Az este folyamán a francia új cirkusz műfaja is bemutatkozik: Szonday Szandra cirkuszkutató, esztéta prezentációját videóbejátszások teszik még színesebbé.

Sötétedés után a romantikus komédiáké lesz a főszerep. A kertmoziban este tíz órától vetítik a Mosás, vágás, ámítás című filmet Audrey Tautou és Nathalie Baye főszereplésével, míg éjféltől a Szauna Párizsban című mozifilmet nézhetik meg az érdeklődők. A francia gasztronómia szerelmeseit remek borok, macaron és péksütemények, valamint a Chez Daniel étterem ízkombinációi és a SUGARShop! design-süteményei várják. A látogatók emellett villám nyelvtanfolyamon vehetnek részt, fényképezkedhetnek az Eiffel-torony óriásplakátja előtt és az udvaron kipróbálhatják a pétanque nevű francia eredetű golyós játékot.

A kurátorok bemutatják a múzeum időszaki kiállításait: a kecskeméti kerámiaműhely bemutatkozó tárlatán Probstner János kalauzolja végig a délután érkezőket, míg késő este Balla Gabriella mutatja be a Bigot-pavilont, Gálos Miklóstól pedig A szecesszió mesterei című kollekcióról tudhatnak meg érdekességeket a látogatók.

Idén először az utcára is kitelepül a múzeum: a nagykörút és az Üllői út sarkán a Magyarországi Kovácsmíves Céh mutatja be a szakma fortélyait és mesél a párizsi Notre Dame katedrális legendás kapuvasalatairól. Az intézmény melletti biciklis műhely a nap folyamán ingyen vizsgálja át a múzeum karszalagos vendégeinek kerékpárjait.

A múzeumhoz tartozó Nagytétényi Kastélyban előadáson mutatják be a francia gasztronómiát, majd közös francia saláta-készítés lesz. Titkos naplók, parókás ármányok, mesélő kulcslyukak címmel élő szereplős nyomozós játékra hívják a közönséget. Egy hölgy Párizsban címmel pedig este kilenctől levetítik Jeanne Moreau legutóbbi filmjét a kastély dísztermében.

Az Andrássy úti villákban a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum és a Ráth György Múzeum indiai tematikájú programfolyammal készül: odisszi táncelőadás, indiai piac, hennafestés, szabadtéri jógaórák, a Meshinda, valamint Edward Powell koncertje és India budapesti nagykövetének hazájáról szóló előadása került a Múzeumok Éjszakája idei programjába.

 

 

India ízei a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumban

India ízei címmel Amrita Sher-Gil magyar-indiai festőművész életét mozaikszerűen bemutató kerítéskiállítás, papírbabák készítése, indiai piac és bollywoodi filmvetítés is szerepel az Iparművészeti Múzeumhoz tartozó Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum és a Ráth György Múzeum kínálatában szombaton, a Múzeumok éjszakáján.

Fajcsák Györgyi múzeumigazgató elmondta az MTI-nek, hogy az indiai nagykövetség, az Indiai Kulturális Központ és a múzeum szervezésében délután Zalka Csenge Virág indiai meséket mond a gyerekeknek, majd az Indiából érkezett Szandiadípa Kar táncosnő, aki neves indiai zenész család sarja, odisszi táncot mutat be. Az odisszi tánc ősi indiai templomi tánc Kelet-Indiából, a Bengáli-öböl partján fekvő Orisza államból.

A Meshinda együttes tradicionális indiai népdalokat ad elő hangszeres kísérettel, majd késő este Edward Powell, a világ egyik legjobb fretless gitárosa ad koncertet, amelyen szitáron és oudon is játszik.

A Ráth György Múzeumban, amely a kínai kerámiaművészet állandó bemutatótere, a különböző jógairányzatok mutatkoznak be, majd Az önismeret útjai címmel a keleti és a nyugati ember gondolkodásmódjának különbségeiről tart előadást Gauri Shankar Gupta indiai nagykövet, aki civilben filozófus.

A napot bollywoodi filmvetítés zárja, a Koktél című filmet nézhetik meg az érdeklődők hindi nyelven, magyar feliratozással. Bollywood az amerikai hollywoodi filmgyártás után kapta ezt a nevet, az indiaiak a legnépszerűbb mozinak tartják a világon. A hindi nyelvű filmgyártás központja Mumbai (Bombay), évente több száz film kerül ki az ottani stúdiókból.

Folyamatosan lehet ismerkedni az indiai piac fűszereivel, lesz hennafestés, a gyerekek indiai babákat készíthetnek papírból. Emellett a múzeum indiai babagyűjteményéből kiállítást is rendeznek.

Amrita Sher-Gil magyar-indiai festőművész születésének 100. évfordulója alkalmából a Ráth-villa kerítésén kiállítás látható az életéből. A molinókon montázsszerűen festményei, régi fotók, rajtuk például régi indiai kikötő, életének színterei: Budapest, Párizs és India.

A múzeum tavaly kapta meg Amrita nagybátyjának, Baktay Ervinó orientalistának a hagyatékát és ebből az anyagból válogattak a kerítéskiállításra.

 

 

 

Finn népi szőnyegek a Néprajzi Múzeumban

Egyedülálló kiállítás nyílik szombaton, a Múzeumok éjszakáján a budapesti Néprajzi Múzeumban A ryijy élő hagyománya – A finn szőnyeg 1707-2012 között címmel Tuomas Sopanen finn biológus professzor magángyűjteményéből.

Szarvas Zsuzsa, a kiállítás rendezője elmondta az MTI-nek, hogy Magyarországon most először mutatnak be ryijy szőnyeget, amely valószínűleg a vikingektől származik, Egyiptomból kopt kereskedők hozták vissza Európába. A vikingek a csónakban használták, mert a nyitott hajókon a sós víztől az állati bőrök megkeményedtek, míg a csomózott gyapjúból készült takarók nedvesen is melegen tartottak.

Tuomas Sopanen szenvedélyesen gyűjti a régi népi ryijyket, ma már 352 darab van a kollekciójában, ebből válogatott 106 darabot a budapesti kiállításra. A tárlaton látható lesz egy 1707-ből származó szőnyeg, az utolsó pedig 2012-ben készült. Háromszáz év kultúráját fogja át a gyűjtemény, de a finn történelmet is reprezentálja – jegyezte meg a kurátor.

A szőnyegen esztétikailag is nyomon követhető a fejlődés, eleinte geometrikus mintákkal készítették, majd figurákkal díszítették, de később nyomot hagyott rajta a szecesszió és a mai finn dizájn is. Ezek a szőttesek már textilművészeti alkotások. A ryijyhez a gyapjút természetes színezékkel festették, alapszínei a zöld, a piros és a barna sokféle árnyalata – magyarázta Szarvas Zsuzsa.

A ryijy funkciója is megváltozott az évszázadok során, a csónakból az ágyba és a szánba került, de lakásdíszítő elemként is szolgál, például faliszőnyegként.

A kiállítást – amely 2014. január 5-ig tart nyitva – Päikki Priha textilművész, a Helsinki Iparművészeti Egyetem professzora nyitja meg, Sopanen, a gyűjtemény tulajdonosa pedig maga mutatja be kollekcióját.

 

 

 

Programok a Ráday KultUccában

Élőzene, divatbemutató, környezetvédelmi programok, ingyenes városnéző séták és könyvbemutató is szerepel a fővárosi Ráday KultUcca éjfélig tartó szombati programjában.

Az éjfélig nyitva tartó Ráday utca ünnepi díszben fogadja a látogatókat. Gyepszőnyeggel borítják be az aszfaltot, virágosítják a járdákat, és mécsesekkel, gyertyákkal világítják ki az utcát.

Sajátos múzeumi sétaútvonalat is kínálnak a szervezők a Magyar Nemzeti Múzeum és az Iparművészeti Múzeum között. A séta első állomása a Kálvin tér, majd az Ybl-palota érintésével a Ráday Gyűjtemény és a Biblia Múzeum következik. A Bakáts téri templomtól pedig a Knézits utcán át az Iparművészeti Múzeumig tart az útvonal – közölték a szervezők az MTI-vel.

Folytatódik a nyitott udvar program, amelyben a több mint százéves szecessziós házak rejtett udvarait nyitják meg a látogatók előtt.

Lesz szabadtéri divatbemutató I want to ride my recycle címmel. Két iparművész, Rostás Zoltán és Huszanyik Éva papírból, szemeteszsákokból, reklámszatyrokból, egyéb háztartási hulladékokból vagy használt ruhákból készített öltözékeiket és ékszereit mutatja be.

A Bibliás Könyvesbolt és a Biblia Múzeum Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas festőművész Teremtés című kiállításával várja a látogatókat. A Bakáts téri katolikus templom a 2014-es Ybl Miklós évfordulóra készülve installációkon és tablókon keresztül mutatja be a templom történetét és kincseit.

A 2B Galériában ír irodalmi ünnepet tartanak. Lesz beszélgetés James Joyce híres regényéről, az Ulyssesről és szereplőjéről, Leopold Bloomról, a műből kétnyelvű felolvasóestet is tartanak, este pedig az íróról és a műveiből készült filmekből részleteket vetítenek a Ráday Könyvesházban. A Madách zenekar az 1920-as évek zenéjével szórakoztatja az érdeklődőket a 2B Galéria előtt – írták a szervezők.

 

 

A Sziklakórház szabadtéri programokkal is készül

Szabadtéri programokkal már délelőtt 10 órától várja a látogatókat a Sziklakórház a Múzeumok éjszakáján.

A Sziklakórház különleges szabadtéri programjai szombat délelőtt 10 órától kezdődnek, így a sorban állás közben a várakozók megtekinthetik a Magyar Honvédség interaktív bemutatóját: a Magyar Honvédség 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalja a nap folyamán több alkalommal is akcióba lendül – részletezi az intézmény MTI-hez eljuttatott közleménye.

A látogatók részt vehetnek a Magyar Vöröskereszt programjain, amelynek egyik kiemelkedő pontja lesz a napközben többször is látható, látványos szabadtéri elsősegély bemutató. Ezen felül egészségügyi szűrésekre és véradásra is sor kerül, a véradók ajándékkönyvet kapnak, és a helyszínen váltott karszalaggal sorban állás nélkül tekinthetik meg a kiállítást.

A 2002-ig szigorúan titkos légókórház és atombunker valódi időutazást ígér, itt csaknem 200 darab élethű viaszfigura, az eredeti berendezés és kórházi felszerelés segít a II. világháború, 1956 és a hidegháború eseményeinek, hangulatának felidézésében.

A helyszínen váltott karszalaggal a múzeum tárlata már szombaton 10 órától egészen vasárnap estig látogatható.

 

 

Gobbi Hildára emlékeznek a színészmúzeumban

Mesével, zenével, előadás-felvételekkel emlékeznek a Bajor Gizi Színészmúzeumban az alapítóra, a 100 éve született Gobbi Hildára a múzeumok éjszakáján szombaton.

A Stromfeld Aurél úti múzeumban szombaton 15 órakor kezdődik a múzeumok éjszakája: színésznő alakját felidéző programok mellett az időszaki kiállításokhoz kapcsolódóan a látogatók megismerkedhetnek Tordai Hajnal jelmeztervező kalapkölteményeivel és az Országos Magyar Izraelita Kulturális Egyesület második világháború alatti tevékenységével. A múzeum állandó kiállításaiban ezen az éjszakán technikai újdonságokkal várják az érdeklődőket.

Délután 15 órától 18 óráig Boszorkány-szombat címmel rendeznek programot. Gobbi Hilda 23 éves korától játszott öreg boszorkányokat és több alkalommal kölcsönözte hangját rajzfilm-boszorkáknak, ezekhez a szerepekhez kapcsolódik a délutáni családi program: kézműves-foglalkozás keretében bibircsók, vasorr készítésre, pókhálószövésre várják a gyerekeket. Akadályversenyt rendeznek sütőlapáttal, seprűvel és “mérgezett” almával, valamint filmvetítést is tartanak – áll az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet MTI-hez eljuttatott közleményében.

Este hat órától éjjel egyig Gobbi Hilda híres szerepeinek felidézésével is az alapítóra emlékeznek. A közönség részleteket láthat olyan darabokból, mint Vörösmarty Csongor és Tündéje, Tennessee Williams Üvegfigurák című műve vagy Spiró György Csirkefeje.

Tordai Hajnal jelmeztervezőt életmű-kiállításához kapcsolódva zenés kalapbemutatóval köszöntik szombat este, a program háziasszonya Takács Nóra Diána, az Örkény Színház művésze. Gobbi Hilda születésének idejét, az 1910-es éveket korabeli slágerek segítségével elevenítik fel Scheer Lívia operaénekesnő és Hajdú László színművész közreműködésével.

A látogatók a múzeum állandó kiállításának néhány pontján a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatóinak segítségével próbálhatják ki azt az új androidos alkalmazást, amely lehetőséget nyújt a műtárgyakról további információ szerzésére.

Este kilenc órakor az Orlai Produkciós Iroda Kalauz Jutka című előadásából láthat részleteket a közönség: Egri Márta produkciójával a múzeum alapításának idejére, az ötvenes évek elejére röpíti a nézőt. Ezt követően Értékmentők – az OMIKE színháza 1939-1944 címmel a múzeum időszaki kiállításához kapcsolódóan az Országos Magyar Izraelita Kulturális Egyesület működésének színházi tevékenységével ismerkedhetnek meg a látogatók.

Éjjel tizenegy órától a Rózsavölgyi Szalon a múzeum vendége: az egy éve nyílt belvárosi előadóhely állandó fellépője, Bársony Bálint szaxofonművész, zeneszerző és barátai koncertjét hallhatja a közönség.

 

 

Zsebkönyv a régi pesti zsidónegyedről

Fiataloknak szóló kiadványt mutatnak be a régi pesti zsidónegyedről a Múzeumok éjszakáján, a szombati programsorozaton a kötet már kapható is lesz a Zachor Alapítvány standján a Wesselényi utcában.

Az ismeretterjesztő és oktatási anyagként, valamint útikönyvként egyaránt használható zsebkönyvet tizenhárom fiatal egyetemista írta és fotografálta fiataloknak – mondta Szőnyi Andrea, a Zachor Alapítvány vezetője, a kiadvány gondozója az MTI-nek. Szintén ifjú szakemberek munkája a Budapest kerületi beosztását, illetve a régi pesti zsidónegyedet ábrázoló grafika, akárcsak a hamarosan elkészülő angol fordítás.

Az alapítvány önkéntesei évek óta vezetnek történelmi sétákat diákcsoportoknak a negyedben, megismertetve velük a zsidó vallás és hagyomány alapjait, a negyed történelmét és építészetét, a virágkort és a gettó idejének korszakát. A sétákon szerzett tapasztalatok alapján készült el a könyv, amely a városrész jelenének pezsgő életét is bemutatja a romkocsmákkal. Az építészetről szóló fejezetben a negyed kialakulásának története olvasható, a zsinagógák, templomok részben megjelenik a vallási sokszínűség: az Avilai Szent Teréz templom mellett a Vasvári Pál utcai, a Dohány, a Rumbach és a Kazinczy utcai zsinagóga, a Mózes Ház, a román ortodox kápolna.

Az Emlékhelyek című fejezetben megtalálható például a Hősök kertje, Carl Lutz, a svájci zsidómentő diplomata emlékműve a Dob és a Rumbach Sebestyén utca sarkán, a Király utca 15. szám alatt a gettó visszaépített fala, rajta emléktáblával. A Hírességek fejezetben zsidókat és nem zsidókat is felsorol a könyv; megtudható, hogy ebben a negyedben élt Petőfi Sándor és Jókai Mór, a Dob utca 46/b-ben Seress Rezső és Presser Gábor lakott, de élt ott Mikszáth Kálmán és Krúdy Gyula, Goldziher Ignác híres orientalista, Mednyánszky László, Ferenczy Károly és Scheiber Hugó festőművész is.

A negyedben múzeumok, színházak is találhatók, valamint parókás, kalapos, ötvös és kefekötő műhely is. A fiatalok végigjárták ezeket és beszélgettek a tulajdonosokkal, hogy még élőbb legyen a negyedről alkotott kép. A kötet sok fotót, sőt rövid zsidó értelmező szótárat is tartalmaz, például megmagyarázza, mi a barhesz, melyek az őszi nagy ünnepek, mi a kipa – összegezte Szőnyi Andrea a tudnivalókat a zsebkönyvről.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.