Pénteken is kánikula lesz – Hasznos tanácsok

Pénteken is országszerte kánikula lesz – négy megyére elsőfokú, az ország többi részére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a nagy hőség miatt.

 

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez is eljuttatott veszélyjelzése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezekben a megyékben is 25 Celsius-fok feletti napi középhőmérséklet várható. Az ország többi részén tartósan 25 fok felett alakul a napi középhőmérséklet, így ezekre a területekre másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Vas megyében 27 fok feletti napi középhőmérsékletre lehet számítani.

Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre a várható felhőszakadások és heves zivatarok miatt is elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Ezekben a megyékben kialakulhatnak heves zivatarok, akár károkat is okozó erős széllel vagy jégveréssel.

Egy-egy záporban, zivatarban rövid idő alatt jelentős 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Az UV-B sugárzás pénteken is majdnem eléri az extrém szintet. Pénteken a sugárzás maximuma várhatóan 7,9-es, vagyis nagyon erős lesz.

Pénteken a legalacsonyabb hőmérséklet 17 és 23, a legmagasabb hőmérséklet 33 és 37 fok között várható.

 

 

Hasznos tanácsok a kánikula idejére a hőguta megelőzése és kezelése érdekében

Az utóbbi években többször figyelhető meg rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás hazánkban.

A kánikula bárkinek okozhat egészségi panaszokat (fejfájás, szédülés), vagy kellemetlen tüneteket, rosszullétet, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok. Ilyenek például a csecsemők és a kisgyermekek, a 65 évnél idősebbek, vagy a szívbetegségben és magas vérnyomás betegségben szenvedők. Nagyon fontos, hogy ők – panaszaikkal azonnal forduljanak orvoshoz.

Kánikulai napokon – ha csak tehetjük – a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltsük otthon, besötétített szobában, viszonylag hűvösben.

Nagy melegben ajánlatos zuhanyozni langyos vagy hideg vízzel naponta akár többször is!

A nap égető erejétől széles karimájú kalappal, napszemüveggel és napkrémmel védje magát. Fényvédő krémmel naponta többször is kenje be a bőrét.

Forró nyári napokon az idősebbek ne a legmelegebb órákban végezzék a piaci bevásárlást.

Könnyű, világos színű, bő szabású, pamut alapanyagú ruhát hordjunk forró napokon! Idősebbek se viseljenek ilyenkor sötét színű, fekete ruhát, fejkendőt!

Lehetőleg éjjel szellőztessen. Akinek van elektromos ventillátora, használja a nagy melegben!

Sose hagyjunk gyermekeket, állatokat (kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban, még árnyékban sem!

Ne sétáltassuk a napon és ne öltöztessük túl a őségben a fiatal csecsemőt sem. Kisgyermekeket árnyékban levegőztessünk, a játszótéren fa alatti válasszuk.

A fiatal csecsemők különösen sok folyadékot igényelnek, a szoptatáson kívül is mindig kínáljuk meg őket tiszta vízzel, vagy citromos teával a szoptatás után.

Ha mindenképpen szabadban kell tartózkodnia a kánikula idején:

  • Korlátozza a szabadlevegőn való tartózkodást a kora reggeli (6-10 óráig) és esti órákra (18-22 óráig).

  • Napközben árnyékos helyen próbáljon pihenni.

  • Ha túl sokáig tartózkodik szabadban, akkor próbáljon legalább 1-2 órát légkondicionált környezetben eltölteni, míg szervezete lehűl és ezt követően ismét visszatérhet a kánikulába.

  • Csökkentse a fizikai munkavégzést. Ne ilyenkor végezze a nagytakarítást, ablakmosást! Csak az esti órákban kezdje el a befőzést, azt is állandó szellőztetés mellett!

Mit és mennyit igyunk? – Mit ne igyunk?

Nagy melegben ajánlottnapi 4 liter folyadékotinni. Fontos a sópótlás is!!

Fogyasszon: vizet, ásványvizet, teát, szénsavmentes üdítőket, paradicsomlevet, aludttejet, kefirt, joghurtot, leveseket.

Kerülje a kávét, alkohol tartalmú italokat, magas koffein és cukor tartalmú szénsavas üdítőket.

Hőségben sokkal több folyadékot kell fogyasztani! A meleg és a fizikai munkavégzés fokozza az izzadást, a folyadékvesztést. Ne várjon addig, amíg szomjas lesz! Tudatosan igyon többet ilyenkor a szokásosnál! Ne fogyasszon olyan innivalót, amely sok cukrot, koffeint, vagy alkoholt tartalmaz – ezek fokozzák a szomjúságérzetet, még több folyadékot vonnak el a szervezettől.

Azok, akik szívgyógyszert szednek, a vízhajtás mellett is fogyasszanak elegendő mennyiségű folyadékot a forró napokon, azaz a szokásosnál egy literrel többet.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.