Kutyahús fesztivállal ünneplik a nyári napfordulót Dél-Kínában

Az idén is tömegek gyűltek a dél-kínai Jülin város utcáira pénteken, hogy hódoljanak az ősi szokásnak és kutyahús fesztivállal ünnepeljék a nyári napfordulót – jelentette a helyszínről a kínai média.

 

 

Kínában a többséget megbotránkoztatja az esemény, de a közvélemény, a civil szervezetek felháborodása és nyomása az idén még nem volt elegendő ahhoz, hogy a Kuanghszi-Csuang autonóm területhez tartozó Jülin kormányzatát, különösen pedig polgárait eltántorítsák a tervüktől.

    A jülini utcákon ilyenkor állítólag több ezer kutyát vágnak le az út mentén és fel is dolgozzák őket. Az emberek hozzá a trópusi gyümölcsöt, a licsit fogyasztják, s abban hisznek, hogy ezzel távol tudják tartani maguktól a betegségeket.

Az átlagemberek nem látnak semmi kivetnivalót az ünnepséghez kapcsolódó kutyaevésben, mert mint egyikük-másikuk elmondta, számukra a kutya-, a marha- vagy a disznóhús, egyre megy. A piaci hentes szerint is lehetetlen lenne az ugató négylábúak húsáról a helyieket leszoktatni, mert annyira része már az életüknek.

    A hét elején körülbelül húsz állatvédő szervezet, köztük a kisállatok védelmére alakult szövetség külön közleményben hívott fel a fesztivál elhalasztására. Az állatvédők azzal is érveltek, hogy az ellenőrizetlen minőségű kutyahús károsíthatja az egészséget, és azzal is, hogy a rendezvény miatt megnő a kutyalopások száma, a kutyahús feketekereskedelme.

Az állatvédők a helyszínre is elutaztak, hogy ott is kifejezésre juttassák ellenérzésüket. Az állatok levágását “brutális cselekménynek”, az ünnepséget “véres karneválnak” nevezték. A tiltakozók szerint a helyiek ünnepe nem tartja tiszteletben az életet, és ellentétes az emberi civilizáció fejlődésével. Úgy vélik, Kínának követnie kellene azt a több mint száz országot és területet, amelyek már betiltották a kisállatok, így a kutyák és macskák étkezési célból történő levágását.

Jülin kormányzatának illetékesei mossák kezeiket, mondván, hogy a rendezvényt nem ők szervezik, hanem a köz; a hivatal sosem avatkozott bele. Az alpolgármester szerint a fesztivál az ott élő milliók kikezdhetetlen hagyománya. Amit tehetnek – mondta Mang Csang-hszüe – az, hogy igyekeznek elejét venni a kutyalopásoknak, megtiltják utcán történő levágásukat és fokozzák a kutyahús minőségi ellenőrzését.

A kelet-kínai Csöcsiang tartományban 2011-ben a 600 éves, hagyományos októberi kutyafaló karnevált sikerült betiltatni, mivel akkor Csianhszi nevű település kormányzatát rendkívül heves – országos – támadások érték, elsősorban az interneten.

A Peking Egyetem szociológia professzora a Hszinhua hírügynökségnek úgy vélte, a társadalom modernizálódásából következő értékkonfliktusról van szó. Mint mondta, hisz abban, hogy a társadalom fejlődésével a kutyahús fogyasztása meg fog szűnni.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.