A tartós befektetési és a nyugdíj-előtakarékossági számla után nem kell ehót fizetni

Az egészségügyi hozzájárulás (eho) nem terjed ki az eddig kamatadó-mentességet élvező tartós befektetési számlára (TBSZ) és a nyugdíj-előtakarékossági számlára (NYESZ) – válaszolta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) költségvetésért felelős helyettes államtitkára csütörtökön a tárca online fogadóóráján.

 

 

Az MTI kérésére az NGM ehhez hozzáfűzte: a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás csak a személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény szerinti kamatjövedelmeket terheli.

A TBSZ-ből származó jövedelem adókötelezettségéről az szja törvénynek nem a kamatjövedelemre, hanem a tartós befektetésre vonatkozó része rendelkezik, a nyugdíj-előtakarékossági számlákról felvett összeg pedig vagy adómentes, vagy pedig egyéb jövedelem az szja törvény alapján. Ezen jövedelmek adókötelezettségéről tehát nem az szja törvény kamatjövedelemre vonatkozó paragrafusa rendelkezik, azaz sem a TBSZ-számláról, sem a NYESZ-számláról felvett jövedelem nem minősül az szja törvény alkalmazása során kamatjövedelemnek, függetlenül attól, hogy ezeken a számlákon is jóváírhatnak kamatot – nyomatékosította az NGM.

A kormány hétfőn tett javaslatot egyebek mellett arra, hogy a tőkejövedelmekhez hasonlóan az egészségügyi hozzájárulás vonatkozzon a kamatokra is, mértéke pedig 6 százalék legyen. A parlament gazdasági bizottságának kedden benyújtott javaslata alapján az államkötvényekből származó kamatjövedelem mentesül a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettsége alól; a mentesítés nemcsak a magyar állam, hanem bármely EGT-állam által kibocsátott államkötvényre vonatkozik.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.