Horn Gyula halála – Német külügyminiszter: egy nagy európai ment el

Horn Gyula nagy európai volt, akinek külügyminiszterként véghezvitt bátor tetteit a németek soha nem felejtik el – reagált Horn Gyula halálhírére a német külügyminiszter.

 

 

Guido Westerwelle felidézte: Horn Gyula 1989 augusztusában külügyminiszterként “szó szerint szétvágta az Európát 40 évig megosztó vasfüggönyt”, amikor pedig nem sokkal később bejelentette, hogy Magyarország engedélyezi a volt NDK több ezer polgárának a kiutazást Nyugatra, “végérvényesen bebiztosította a helyét a történelemkönyvekben”.

A német külügyminiszter szerdai berlini közleményében kiemelte: “egy nagy európaitól veszünk búcsút, aki az európai történelem egy döntő pillanatában helyesen cselekedett, és a szabadság és emberiesség európai értékei szerint élt”.

 

 

 

Göncz Árpád is részvétet nyilvánított

 

Göncz Árpád és felesége is kifejezte részvétét Horn Gyula volt miniszterelnök halála miatt – tájékoztattott a volt köztársasági elnök titkárságának vezetője szerdán.

Gulyás Árpád nagykövet közleménye szerint Göncz Árpád és felesége részvétnyilvánítást küldtek Horn Gyula családjának a néhai miniszterelnök elhunyta alkalmából.

 

 

 

A családdal egyeztet az illetékes temetési bizottság

 

Horn Gyula temetéséről a család kívánságai szerint intézkedik az illetékes temetési bizottság – nyilatkozta szerdán az MTI érdeklődésére a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke.

Radnainé Fogarasi Katalin elmondta, hogy már beszélt Horn Gyula lányával, akivel később találkozik, hogy egyeztessék a kegyeleti eljárás részleteit.

Közlése szerint, hasonló körülmények között, ismert államférfi halála esetén ad-hoc jellegű bizottság jön létre állami szervek, a többi között a Miniszterelnökség, a Külügyminisztérium és a temetkezési intézet képviselőinek részvételével.

A testület dönt az eljárás módjáról, úgy hogy eközben maximálisan figyelembe veszik az érintett család kívánságait.

Mivel Horn Gyula személyében nemzetközi hírű államférfi hunyt el, így várhatóan külföldi politikusok is le kívánják róni kegyeletüket a volt miniszterelnök sírjánál. Különösen német vendégekre számítanak a szertartáson – tette hozzá.

Ez azt jelenti, hogy bizonyos időt igénybe vesz a temetés megszervezése – mondta Radnainé Fogarasi Katalin.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.