Eddig háromezer trafik-engedélyt adott ki a NAV

Eddig 4525 dohánytermék-kiskereskedelmi engedély iránti kérelem érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és pénzügyőri igazgatóságaihoz, és 3021 engedélyt adtak ki – közölte a NAV kedden az MTI kérdésére.

 

 

A július 1-jétől megnyíló nemzeti dohányboltok csak vámhatósági engedély birtokában kezdhetnek működni.

A NAV minden esetben végez helyszíni szemlét, mert csak így ellenőrizhető a jogszabályban foglalt feltételek megléte. Eddigi tapasztalatok szerint elenyésző számban fordult elő, hogy a kérelmező nem tett eleget valamelyik kötelezettségnek, vagy nem felelt meg a törvény előírásainak, így elutasították kérelmét – tájékoztatott írásos válaszában a hatóság.

A trafikok működésének megkezdésével kapcsolatban a NAV arra is felhívta a figyelmet: a múlt héten módosította a kormány az adóhivatallal online adatkapcsolatra képes pénztárgépek bevezetésének ütemezéséről szóló februári határozatot. A módosítás értelmében az elektronikus naplóval nem rendelkező hagyományos pénztárgépeket augusztus 31-éig lehet használni. (A határidő a februári kormányhatározat szerint június 30-a volt.)

Ha a nemzeti dohánybolt üzemeltetőjének már van pénztárgépe, ami nem rendelkezik elektronikus naplóval, úgy azt tovább használhatja augusztus 31-éig. Ha rendelkezik elektronikus naplóval a pénztárgép, akkor az december 31-éig használható, vagyis a meglévő pénztárgéppel megnyitható a nemzeti dohánybolt – közölte a NAV.

Ha az üzemeltetőnek nincs pénztárgépe, akkor vásárolhat – akár használtan is -, vagy bérelhet. Ebben az esetben is le kell majd cserélni az elektronikus naplóval nem rendelkezőket augusztus 31-éig, az elektronikus naplóval rendelkezőket pedig december 31-éig.

Akik a vásárlás mellett döntenek, azok az online pénztárgépre átállásnál maximum öt pénztárgép lecseréléséhez pénztárgépenként 50 ezer forintos állami támogatást kaphatnak, ha annak egyéb jogszabályi feltételei is adottak. Emiatt lényeges, hogy minden adóalany a saját, illetve üzlete igényeihez illeszkedő megoldást és pénztárgépet válasszon, mind az átmeneti, mind pedig az online pénztárgép esetében – közölte a NAV.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.