Orbán: az ország megmutatta az igazi arcát

Magyarország megmutatta az igazi arcát a dunai árvíz elleni védekezésben, kiderült, hogy amikor ember kell a gátra, akkor az ország egységes és erős – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, napirend előtt az Országgyűlésben, ahol beszámolt az elmúlt napok árvízi védekezési munkálatairól.

 

 

“Újra van öntudat és van elszánás az országban. Ez komoly fegyvertény egy olyan időszakban, amikor az eddigi közös erőfeszítések eredményeként egyre ígéretesebb gazdasági lehetőségek nyílnak meg Magyarország előtt” – hangsúlyozta a kormányfő.

Szavai szerint a sikeres árvízi védekezés egy magabiztos és cselekvőképes ország teljesítménye: “mindenki láthatta azt az egyszerű igazságot, hogy mi, magyarok szeretjük a hazánkat, és ha bajba kerül, akkor megvédjük”. A gátakon eltűntek a különbségek és az ellentétek, a védekezésben nem volt jobb- és baloldali, nem volt vidéki és fővárosi, és nem volt határon inneni és túli magyar sem, “ott csak az országukért és egymásért küzdő magyarok voltak” – fogalmazott a miniszterelnök.

Felszólalásában közölte: a valaha ismert legnagyobb dunai árvíz által közvetlenül veszélyeztetett emberek száma 206 ezer volt, közülük – elsősorban a szervezett védekezésnek köszönhetően – végül csak 1570 embert kellett kitelepíteni.

Orbán Viktor tájékoztatása szerint 36 780 önkéntes regisztrált a katasztrófavédelemnél, de a gátakon dolgozók száma vélhetően jóval nagyobb volt ennél. A védekezés során 10 millió 179 ezer homokzsákot és 242 500 köbméter homokot használtak fel. A veszélyhelyzet kihirdetése után az állam 81 településen vette át a védekezés irányítását az önkormányzattól. Továbbá a 64, veszélyes anyaggal dolgozó, Duna melletti üzem mindegyikét is sikerült megvédeni – sorolta az adatokat.

“Megkönnyebbülten jelenthetem az Országgyűlésnek, hogy a valaha ismert legnagyobb árhullám úgy hagyta el az országot, hogy nem esett kár emberéletben, sőt komolyabb sérülés sem történt” – mondta a miniszterelnök, aki szerint a veszély elhárításához összefogásra, szakértelemre és szervezettségre volt szükség. Orbán Viktor egyúttal mindenkinek köszönetet mondott, aki részt vett a védekezésben, mint mondta, ők mindannyian példamutatóan teljesítettek.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.