Rács mögé került hat politikus és magas rangú állami tisztviselő Csehországban

Vizsgálati fogságba került hat cseh politikus és magas rangú állami tisztviselő, köztük Jana Nagyová, Petr Necas miniszterelnök kabinetfőnöke, akiket csütörtökön vett őrizetbe a rendőrség. A döntést az ostravai járási bíróság hozta meg szombaton. A taláros testület döntését azzal indokolta, hogy ha szabadlábon maradnának, befolyásolhatnák a tanúkat.

 

 

A korrupcióellenes rendőrség (ÚOOZ) csütörtöki razziája alkalmával a kormányhivatalban, a védelmi minisztériumban, a prágai városi hivatalban és néhány vállalat, illetve vállalkozó székhelyén összesen nyolc személyt vettek őrizetbe. Közülük hét személy ellen vádat emeltek korrupció, illetve hivatali hatalommal való visszaélés gyanújával. Kilencedikként szombatra virradóra őrizetbe vették Marek Snajdr volt parlamenti képviselőt is, aki az akció idején külföldön tartózkodott. Visszatérése után önként jelentkezett a rendőrségen.

A csütörtökön őrizetbe vett nyolc személy közül egyedül Lubomír Poul, a kormányhivatal vezetője ellen nem emeltek vádat. Ennek konkrét oka nem ismeretes.

Vizsgálati fogságba került Jana Nagyová mellett Ondrej Páleník, a katonai hírszerzés volt vezetője, Jan Pohunek hírszerző, Petr Tluchor, a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) volt képviselőházi frakcióvezetője, Ivan Fuksa volt mezőgazdasági miniszter és Roman Bocek volt mezőgazdasági miniszterhelyettes.

A hét vádlott közül egyedül Milan Kovandát, a katonai hírszerzés főnökét nem helyezték vizsgálati fogságba. Ő szabadlábon védekezhet. Marek Snajdr ügyében pedig később dönt a bíróság.

Nagyová, Páleník és Pohunek – valamint a szabadlábra helyezett Kovanda – a miniszterelnök felesége, Radka Necasová megfigyelésében érintettek. Az akciót állítólag Nagyová szervezte, akinek a kiszivárgott rendőrségi anyagok szerint viszonya van Necasszal, s azt szerette volna elérni, hogy minél gyorsabban váljanak el. Az államügyészség szerint hivatali funkcióval való visszaélés történt. A katonai hírszerzésnek a szabályok szerint Csehország területén nem szabad tevékenykednie.

A kabinetfőnök a másik ügyben is érintett. Ez a cseh kormány tavaly novemberben elfogadott takarékossági és reformcsomagjával kapcsolatos. A jogszabályt hosszú ideig azért nem sikerült jóváhagyni a parlamentben, mert az ellenzéken kívül a kormányzó polgári demokraták néhány képviselője sem volt hajlandó azt támogatni.

Az intézkedéscsomagot végül is úgy fogadták el, hogy a Necas vezette ODS belső ellenzékének három képviselője lemondott parlamenti mandátumáról, a helyükre lépő újak pedig már igent mondtak a törvényre. Később kiderült, hogy a három volt képviselő – Marek Snajdr, Petr Tluchor és Ivan Fuksa – jól fizető állást kapott egy-egy állami cég vezetésében. A cseh rendőrség ezt korrupciónak minősítette. Nagyován és a három volt képviselőn kívül ebben a korrupciós ügyben Bocek is érintett.

A hatályos cseh törvények szerint az érintetteket három hónapig tarthatják vizsgálati fogságban.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.