Obama törvényellenes kijelentése miatt nem büntethető két, szexuális vétséggel vádolt katona

Törvénybe ütközőnek minősítette Barack Obamának a szexuális vétségek ügyében tett kijelentését egy katonai bíró, aki úgy határozott, hogy az amerikai elnök “törvénytelen parancsnoki beavatkozása” miatt két, általa tárgyalt esetben nem lehet megbüntetni a szexuális vétségekkel vádolt katonákat.

 

 

Épp szándékával ellentétes hatást váltott ki Barack Obama, amikor egy sajtóértekezletén határozott szavakkal a hadseregbeli szexuális vétségek elleni szigorú fellépést sürgette. Ugyanis egy amerikai katonai bíró a héten úgy határozott, hogy Obama szavai “törvénytelen parancsnoki beavatkozásnak” minősülnek, s emiatt akkor sem lehet megbüntetni a két katonát, ha a hadbíróság bűnösnek nyilvánítaná őket – számolt be az ügyről a Stars and Stripes, az amerikai hadsereg hivatalos lapja.

Obama egy május eleji sajtóértekezletén kijelentette: a hadseregben leleplezett szexuális vétségek esetében nincs tolerancia, s ő következményeket akar, nem pusztán további szavakat, vagy képzési programokat. Mint mondta, ha valaki ilyen tetteket követ el, akkor annál számonkérésre, azaz vádemelésre, tisztségéből való felmentésre, hadbíróságra, elbocsátásra van szükség.

Egy hawaii katonai bíróság egyik bírája azonban a héten – a védelem indítványának helyt adva – úgy döntött: mivel Obama az amerikai haderő főparancsnoka, az általa mondottak mindenképp befolyásolnák azokat az ítéleteket, amelyeket a bűnösnek talált személyek büntetésének mértékéről hoznak. S épp a főparancsnoki poszt miatt nem lehet abban bízni, hogy a döntést meghozók el tudnak vonatkoztatni Obama szavaitól.

A hawaii bíró érvelése furcsa helyzetet okozhat, ha azt más katonai bíróságok is átveszik: ebben az esetben ugyanis az összes, szexuális vádakkal illetett katona védőügyvédje hivatkozhatna Obama kijelentésére, hogy elérje védence elengedését.

Obama azt követően mondta el ezeket a határozott szavakat, hogy napvilágot látott a védelmi minisztérium statisztikája: a 2012-es pénzügyi évben 3374 ilyen “incidens” történt az amerikai haderőben, ami az előző esztendőhöz képest 6 százalékos emelkedés. Az ilyen esetek számának növekedésére reagálva az amerikai képviselőház most csütörtökön jóváhagyott egy indítványt, miszerint ha a fegyveres erők bármely tagját megerőszakolás, vagy szexuális támadás miatt elítélik, akkor minimum két év börtönt kell kapnia.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.