Megrongálták a brit uralkodó jubileumi portréját

Festékszóróval lefújták csütörtökön a brit uralkodó portréját a londoni Westminster-apátságban. A rongálás gyanúsítottját őrizetbe vették.

 

 

II. Erzsébet királynő egészalakos képét tavaly festette meg Ralph Heimans ausztrál festőművész. A portré az uralkodó gyémántjubileuma, vagyis trónra lépésének tavalyi 60. évfordulója alkalmából készült.

A hatalmas, 9,5 négyzetméteres alkotást a tavalyi jubileumi ünnepségek idején, az ausztrál főváros, Canberra nemzeti portrégalériájában mutatták be, majd Londonba szállították, és május óta az angol-brit monarchia ősi koronázótemplomában látható.

Az apátság szóvivőjének hivatalos bejelentése szerint a képet csütörtök délután itt fújta le festékszóróval egy látogató.

A Scotland Yard nem sokkal később rongálás gyanújával őrizetbe vette a feltételezett elkövetőt, egy 41 éves férfit, akit a Westminster-apátság biztonsági őrei fogtak el.

A portré teljes uralkodói díszben ábrázolja a királynőt az apátságban, abban a bíbor palástban, amelyet II. Erzsébet a 60 esztendővel ezelőtti koronázáson viselt.

A trónra lépés tavalyi jubileuma után az idén a csaknem másfél évvel későbbi koronázás 60. évfordulóját ünnepelték Nagy-Britanniában. Az ünnepségsorozat központi eseménye, a hálaadó istentisztelet a múlt héten éppen a Westminster-apátságban, a hat évtizeddel ezelőtti koronázás helyszínén volt, a királynő, a királyi család, a brit miniszterelnök és kétezer meghívott előkelőség jelenlétében.

A megrongált festményt a csütörtöki incidens után a javítás idejére elszállították az apátságból.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.