A hét végére várhatóan minden főút járható lesz Pest megyében

A hét végére várhatóan minden főút járható lesz Pest megyében. Az árvíz már nem okoz gondot, de sok még a teendő – közölte a megyei kormánymegbízott csütörtökön Szentendrén.

 

 

Tarnai Richárd a még lezárt Dunakorzón, a mobilgát mellett tartott sajtótájékoztatón az utak járhatóvá tétele mellett a vízzel elöntött részek takarítását, fertőtlenítését, a kiköltöztetett emberek mielőbbi hazatérésének segítését és a szúnyogirtást említette a legfőbb feladatok között.

A sajtótájékoztatón szó volt arról is, hogy az országból eddig mintegy ötszáz kárbejelentés érkezett az árvíz miatt, ezek zöme Pest megyéből, főként a Dunakanyarból.

Tarnai Richárd, a megyei védelmi bizottság elnöke ismertette azt a csütörtöki határozatát, amelyben felhívta az érintett önkormányzatok vezetőinek a figyelmét arra, segítsék elő, hogy mielőbb hazatérhessenek a településükről átmenetileg kiköltözni kényszerülők, és tegyenek meg mindent az utak járhatóvá tételéért.

Közlése szerint az állam hamarosan eljuttatja a helyhatóságokhoz, azok pedig a lakossághoz az árvíz után használatos fertőtlenítőszereket. Központilag szervezik az ilyenkor szükséges szúnyogirtást is – tette hozzá.

Ahol lehet, hozzáláttak a már nélkülözhető homokzsákok összeszedéséhez. Pest megyében a Duna mentén felhasznált mintegy négymillió zsák tartalma nem vész kárba: a homokot az önkormányzatok felhasználhatják, például az útépítéseknél – mondta a kormánymegbízott.

A károk végösszegét még nem lehet megbecsülni, most az a legfontosabb, hogy a hét végére az élet visszatérjen a normális kerékvágásba – hangsúlyozta Tarnai Richárd.

A sajtótájékoztatón Vass Csaba helyettes fővárosi és Pest megyei tiszti főorvos elmondta, hogy a térségben nincs járványveszély, mindenütt biztosított az egészséges ivóvíz, és a fertőtlenítés módjáról készített útmutatók is eljutottak a lakossághoz. Az érintett településeken az árvíz idején mindvégig biztosították az orvosi, illetve az orvosi ügyeleti ellátást.

Gorda Zsolt, a Magyar Biztosítók Szövetsége lakásbiztosítási bizottságának elnöke szakszerű, gyors és méltányos kárrendezést ígért. Felhívta a figyelmet arra, hogy a biztosítással rendelkezők mielőbb jelezzék az ingatlanjukban esett károkat biztosítójuknál. Mint mondta, a rom- és hulladékelszállítás, az újjáépítés, a hatósági engedélyeztetés, a kiköltözéskor esetleg igénybe vett szállás és a költözés költségeit is megtérítik. Tájékoztatása szerint országosan eddig hozzávetőleg ötszáz kárbejelentés érkezett, majdnem mind Pest megyéből, főként a Dunakanyarból.

Dietz Ferenc (Fidesz), Szentendre polgármestere bejelentette, hogy csütörtök reggel 9 órakor másodfokúra, délután négykor elsőfokúra mérsékelték a városban az árvízvédelmi készültséget, és vasárnap reggel “eredeti állapotában” szeretnék visszaadni az embereknek a Dunakorzót.

A hatóságok és önkéntesek segítségét a tervek szerint június 22-én nagy koncerttel köszönik majd meg. Mint mondta, a helyreállítási munkák gyorsítása érdekében jó lenne, ha az önkormányzatok a vis maior alapból előleghez jutnának.

Hadházy Sándor, Szentendre térségének fideszes országgyűlési képviselője a dunakanyari települések vezetőinek mielőbbi, a tapasztalatok összegzését is célzó tapasztalatcseréjének fontosságát hangsúlyozta.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.